Weeronline
Weeronline

  Kletsnat herfstweer komende dagen

  Aangemaakt: 27 okt 2020, 07:42 uur

  Er is deze oktobermaand al heel wat regen gevallen en daar komt komende dagen nog flink wat bij. Vooral in Noord-Holland kan tot en met donderdag 30-60 millimeter vallen en komt de maandsom mogelijk lokaal boven 200 millimeter uit. Ook landinwaarts is het de komende tijd echt herfstweer en er waait een stevige zuidwestenwind. Het natte weer hebben we te danken aan voormalig orkaan Epsilon.

  Op de Atlantische Oceaan ligt voormalig orkaan Epsilon. Rondom dit systeem, dat nu een ‘gewone’ stormdepressie is, trekken diverse regengebieden. Deze regengebieden hebben hun vizier op ons land gericht en zullen tot in het weekend flinke regenhoeveelheden achterlaten. Langs de westkust kan de komende dagen in totaal 30 tot lokaal 60 mm vallen.

  Ook verder landinwaarts is een paraplu of een poncho geen overbodige luxe en valt gemiddeld tot zondag ongeveer 20 millimeter. Toch regent het niet continue. Op deze dinsdag zijn er eerst ook perioden met zon en blijft de buiigheid beperkt tot de kustgebieden. Vanmiddag neemt de bewolking toe en in de loop van de middag gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De temperatuur stijgt naar 12 graden.

  Waarom is het juist aan de kust kletsnat?

  Woensdag flinke buien

  Vanavond regent het enige tijd en woensdag draait het om flinke buien. Vooral in het westen en noordwesten kan het soms stevig doorplenzen en is bij buien ook kans op hagel en onweer. In het binnenland is het wat vaker droog, maar in de middag komen ook daar flinke buien voor. Er waait een stevige wind en de fraai gekleurde blaadjes aan de bomen gaan massaal vallen. De temperatuur stijgt naar 12-14 graden.

  Ook donderdag is het nat met stevige buien. Vrijdag en zaterdag valt er veel minder regen en zaterdag blijft het zo goed als droog. Het wordt ook een stuk zachter met maxima van 14-17 graden. Vanaf zondag stijgt opnieuw de kans op regen.

  Foto: Ben Saanen

  Lokaal kletsnat

  In het noordwesten is de maand kletsnat. In het Noord-Hollandse Bergen is deze oktober al 159 millimeter gevallen. In Castricum staat de teller op 158 millimeter en in Assendelft op 150 mm. Ook op Terschelling is al 141 millimeter gevallen. In delen van Zeeland, het westelijk deel van Zuid-Holland, geheel Noord-Holland en delen van Flevoland en Friesland hebben al 100 millimeter en meer deze maand.

  Vooral in Noord-Holland kunnen de maandsommen plaatselijk oplopen naar ruim 200 millimeter. Ook vorig jaar was oktober in het noordwesten kletsnat met regionaal meer dan 200 millimeter. Overveen en Castricum noteerden beide 222 millimeter.

  In het oosten en zuidoosten, de gebieden die juist wel wat regenwater kunnen gebruiken, zijn opnieuw het droogst. In delen van Limburg is pas 40 millimeter gevallen. In Reuver staat de teller op 33 millimeter.

  Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en je weet wat je kan verwachten.

  Foto: Jolanda Bakker

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder