Weeronline
Weeronline
  Afrika warmt sneller op

  Afrika warmt sneller op dan andere werelddelen

  Aangemaakt: 27 okt 2020, 13:50 uur

  Stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden vormen een grotere bedreiging voor Afrika. “Klimaatverandering heeft steeds meer invloed op het continent en treft hulpbehoevende mensen het hardst”, zegt het hoofd van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het klimaatbureau van de VN.

  Afrika warmt volgens de WMO sneller op dan andere werelddelen met alle gevolgen van dien. Aangezien 60 procent van de Afrikanen in de landbouwsector werkt, wordt gevreesd. Landbouw is de belangrijkste bron van inkomsten op het continent. Het aantal ondervoede mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara is sinds 2012 met bijna 46 procent toegenomen. Als de aarde verder opwarmt, blijft dat aantal stijgen.

  Overstromingen, perioden van droogte en tropische stormen komen ook in Afrika vaker voor. Zo zijn Mozambique, Zimbabwe en Malawi in maart getroffen door een orkaan. Stijgende temperaturen en zeespiegels zullen de kans op dit soort stormen in de toekomst verhogen. Ook de droogte is een groeiend probleem.

  Afrika moet nu handelen, zegt de WMO. Zo moet de landbouw worden aangepast aan de klimaatverandering en de productie worden verbeterd met klimaatvriendelijke oplossingen, zoals irrigatie op zonne-energie.

  Foto: ANP / EPA / KAREL PRINSLOO / HANDOUT

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP