Weeronline
Weeronline
  Weer in november

  Maandverwachting: zo ziet november er dit jaar uit

  Aangemaakt: 30 okt 2019, 11:01 uur

  Een groot deel van november hebben we waarschijnlijk te maken met zacht en wisselvallig weer. Zo nat als in oktober wordt het niet, maar de kustprovincies kunnen iets meer neerslag dan normaal verwachten. Aan het einde van de maand wordt het kouder met vrij normale temperaturen. Dat betekent dat de kans op nachtvorst toeneemt!

  Landelijk gemiddeld valt deze novembermaand ongeveer de normale hoeveelheid neerslag van 82 mm en de gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit rond 7,5 graden tegen 6,7 normaal.

  Sterkere afkoeling dan gebruikelijk

  In november maakt de temperatuur normaalgesproken een flinke duikeling. Overdag is het aan het begin van de maand nog 11 graden en aan het einde nog slechts 7 à 8 graden. Ook ’s nachts wordt het kouder: 6 graden aan het begin van de maand en 3 graden in de slotperiode. Dit jaar is de temperatuurdaling nog sterker, doordat de maand zachter dan gebruikelijk van start gaat en eindigt met temperaturen rond of iets onder normaal.

  Van zacht en wisselvallig naar normaal en droger weer in november

  Een groot deel van november voeren zuiden- tot zuidwestenwinden relatief zachte lucht aan. Hierdoor ligt de temperatuur enkele graden boven het normale niveau. Regenzones vanaf de oceaan weten ons daarbij geregeld te bereiken. Aan de kust valt de meeste regen en is het natter dan normaal, terwijl het in het oosten en zuidoosten iets droger is dan gebruikelijk.

  Voor de laatste tien dagen schetsen de computermodellen een toenemende kans op hogedrukinvloeden. Daarbij stroomt koudere lucht vanuit Noord-Europa uit over ons land en neemt de neerslagkans af. Wolkenvelden en enkele buien vanaf de Noordzee blijven wel mogelijk. Overdag komt de temperatuur rond of iets onder de normale waarden van 7 à 8 graden uit. Tijdens heldere nachten is de kans op vorst groot.

  Vorst in november

  Vorst in november. Foto: Jannes Wiersema

  Slot van november voorbode voor winter?

  Het normale tot iets te koude slot van november stemt winterliefhebbers misschien hoopvol, maar de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot. De meeste dagen verlopen zachter dan normaal. Het is hopen op een paar korte koude perioden met sneeuw- of ijspret. 

  Lees hier onze winterverwachting

  Vergeet natuurlijk ook niet ons weerbericht voor de komende week te lezen.

  Hoofdfoto: ANP

  Door: Jaco van Wezel