Schitterend weer op vele pistes

27 januari 2023, 14:30

Genieten in de vakantie op de piste. Foto: Adobe Stock / Witchcraft

Het is deze dagen schitterend wintersportweer in de Zwitserse en Franse Alpen. In Oostenrijk overheerst regelmatig de bewolking en valt soms een vlok sneeuw. Na het weekend staat er een weersverandering op het programma.

Vandaag valt vooral in de Oostenrijkse Alpen af en toe wat lichte sneeuw. De hoeveelheden blijven echter beperkt tot hooguit een paar centimeter. In de westelijke Alpen blijft het vandaag droog en is het schitterend wintersportweer. Met name in de Franse Alpen maakt de zon overuren. Dit was ook al de afgelopen dagen het geval. Zo ook hier in Saint François Longchamp, waar de skicondities op en top zijn!

Schitterende omstandigheden op de Franse pistes. Foto: Do van Straaten
Schitterende omstandigheden op de Franse pistes. Foto: Do van Straaten

Grotendeels droog weekend

Het weekend verloopt overal zo goed als droog. Zaterdag kan in de Oostenrijkse Alpen wel nog een enkele volk sneeuw naar beneden dwarrelen, maar sneeuw van betekenis valt nergens. Door een noordoostelijke wind voelt het vooral in Oostenrijkse wintersportgebieden vrij koud aan. Zo ligt het kwik in Saalbach overdag enkele graden onder nul. Op de top, gelegen op 2000 meter, ligt de middagtemperatuur zelfs rond -10 graden. Voor het gevoel is het op de pistes nog een stuk kouder. Jezelf goed aankleden is zeker aan te raden!

Zondag belooft een schitterende dag te worden om te wintersporten. Het is overal droog en de zon schijnt volop. Zelfs in Oostenrijk, waar het de afgelopen tijd veelal grijs en bewolkt was, maakt de zon overuren.

Regionaal een halve meter sneeuw in Oostenrijk

Na het weekend gaat het weerbeeld flink veranderen. De wind draait naar het noordwesten en hiermee is het een komen en gaan van neerslaggebieden. Vooral de Oostenrijkse Alpen en later in de week ook de Zwitserse Alpen kunnen zich op gaan maken voor flink wat sneeuw.

Van maandag op dinsdag valt in Tirol en in de omgeving van Salzburg 10 tot lokaal 20 centimeter sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt hierbij rond 800 meter en dus kunnen vele dalen ook sneeuw verwachten. Aan de noordkant van de Zwitserse Alpen kan het ook een beetje gaan sneeuwen, al blijven de hoeveelheden hier beperkt tot hooguit 5 centimeter. In de Franse Alpen en in de Dolomieten blijft het veelal droog. Hier schijnt geregeld de zon en daarmee is het vaak schitterend wintersportweer.

De dagen hierna blijft vooral de noordkant van de Alpen te maken hebben met sneeuwbuien. Later in de week lijkt ook Zwitserland flink in de prijzen te vallen, hier kan enkele tientallen centimeters sneeuw gaan vallen. . In Oostenrijk kan tot en met volgend weekend 40 tot lokaal 60 centimeter sneeuw vallen. Wellicht dat de Franse pistes later in de week ook wat verse sneeuw kunnen verwachten, al is die verwachting nu nog vrij onzeker.

Dooi op komst in het Sauerland

In de middelgebergtes om ons heen is het dit weekend nog licht winterweer. Het blijft zowel overdag als in de nacht vriezen. Hierbij is het zo goed als droog maar over het algemeen overheerst wel de bewolking. Alleen zaterdag kan je af en toe de zon even voorbij zien komen, maar van een zonnige dag is zeker geen sprake. Na het weekend wordt het beduidend minder koud en stijgt de temperatuur overdag tot enkele graden boven nul.

Het actuele weerbeeld in Winterberg is bewolkt en grijs. 27 Januari 2023. Bron: Feratel
Het actuele weerbeeld in Winterberg is bewolkt en grijs. 27 Januari 2023. Bron: Feratel

In Winterberg hebben de sneeuwkanonnen door de koude temperaturen van afgelopen tijd volop kunnen draaien. In combinatie met de vers gevallen sneeuw ligt op de top nu ruim een halve meter sneeuw. Voorlopig ligt er dus nog wel genoeg om te blijven skiën, ook met de hogere temperaturen in de vooruitzichten. Het weerbeeld wordt vanaf maandag ook een stuk wisselvalliger. Van tijd tot tijd valt er regen of (natte) sneeuw bij temperaturen net boven het vriespunt. Hierbij waait het soms stevig door. Al met al niet de beste omstandigheden om op de pistes te staan.

Ben jij een echte sneeuwfan? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black