Zondag en maandag opnieuw bijzonder zacht

18 februari 2019, 11:03

Hazelaar-1280x600

Met maxima van 10-12 graden is het komende dagen erg zacht in vergelijking met de normaal van 5-6 graden. Afgelopen woensdag werd het zelfs recordwarm en ook aan het eind van de maand blijft het zachter dan normaal. Daarbij hadden we deze maand bijna geen vorst. Hierdoor verloopt januari gemiddeld 2,6 graden te warm en dat is goed voor een negende plek in de lijst warmste januarimaanden.

Het weekend begint heel rustig met vanochtend vrij veel bewolking en hier en daar een opklaring. Vanmiddag wordt de bewolking dikker en vanavond zijn er perioden met lichte regen en motregen. Het gaat dan ook wat harder waaien en vanavond stijgt de temperatuur naar 7 graden.

Morgen is het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. In het noorden stijgt de temperatuur naar zo’n 10 graden en in het midden en zuiden wordt het een graad of 12. Daarmee is het 5 tot 7 graden warmer dan normaal. Gemiddeld hebben we deze maxima pas eind maart. Met 12 graden in De Bilt wordt het in ieder geval de op één na warmste 28 januari sinds het begin van de metingen. In 2002 was het met 13 graden op het landelijke hoofdstation nog warmer, maar het wordt afwachten of ook dit record sneuvelt.

Zacht én winderig

De warmte gaat samen met veel bewolking en een stevige zuidwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden staat een krachtige zuidwester met windstoten rond 70 km per uur. Lokaal kan het een klein beetje (mot)regenen.

Maandag blijft het erg zacht met vergelijkbare temperaturen. Ook het record voor deze dag is 13 graden en werd vijf jaar geleden genoteerd. De kans dat het maandag zo warm wordt is iets kleiner omdat het in de middag op steeds meer plaatsen gaat regenen. In het binnenland staat op verschillende plaatsen een vrij krachtige westenwind.

Bijna geen koude dagen

De hele maand hebben we al te maken met zachte lucht. Op het merendeel van de dagen was het in De Bilt veel warmer dan normaal. Slechts drie dagen lag het maximum meer dan een graad lager dan normaal. Daartegenover staan 17 dagen die meer dan een graad warmer waren en uiteindelijk zal januari 22 van deze warmere dagen tellen. Afgelopen woensdag werd het met 14,4 graden zelfs de warmste 24 januari ooit gemeten.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt zal aan het eind van de maand uitkomen op 5,7 graden. Dit is goed voor een 9e plaats in de top-10 warmste januarimaanden. Normaal is het gemiddeld 3,1 graden in januari.

Vier dagen heeft het deze maand in De Bilt gevroren (minimumtemperatuur onder nul), terwijl dat normaal op 13 dagen gebeurt. Overdag is de vorst elke dag verdwenen, terwijl het normaal op drie dagen de hele dag blijft vriezen. Vorig jaar telde januari twee van dit soort ijsdagen (maximumtemperatuur onder nul), maar toen was het met gemiddeld 1,6 graden ook kouder dan normaal.

Even genieten van de zachte temperaturen! Bij bonprix shop je nu namelijk mét extra korting dankzij onze unieke kortingscodes!

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black