Zo nat verloopt het slot van september

26 september 2022, 12:00

Achtergelaten fiets in de regen Rotterdam. Foto: Adobe Stock / oliverouge

Een maand geleden hadden we nog te maken met extreme droogte en zaten we zelfs op een neerslagtekort van ruim 300 mm. De maand september heeft daar verandering in gebracht en inmiddels is de extreme droogte voorbij. Ook de laatste week van september verloopt wisselvallig met regionaal veel neerslag. Wellicht komen we lokaal zelfs uit op een van de natste septembermaanden ooit gemeten.

Het record voor de meeste neerslag in de maand september staat op weerstation Hoek van Holland met maar liefst 289 mm regen. Op dit moment zitten we hier nog aardig ver vandaan, maar vooral in Zeeland is er deze maand lokaal al erg veel regen gevallen. Zo zijn er al meerdere stations waaronder, Middelburg en Dirksland, die de 200 mm gepasseerd hebben. Ook komende week wordt hier veel neerslag verwacht en komen we dichterbij in de buurt van een recordhoeveelheid septemberregen.

Het absolute maandrecord voor de hoogste maandhoeveelheid regen staat op station Maasland in augustus 2004. Hier viel toen 325 mm regen. De kans dat we dit gaan halen is vrij onwaarschijnlijk.

Ook landelijk gezien verloopt deze maand een stuk natter dan normaal. Gemiddeld over het land valt er in de maand september 78,1 mm. Hier zitten we nu met ruim 100 mm al ruimschoots overheen en daar komt nog het een en andere bovenop.

De laatste week van september verloopt ronduit wisselvallig. De verwachting is dat vooral de kustgebieden de komende dagen rekening moeten gaan houden met veel regen. Dit komt omdat ze hier te maken hebben met kustconvergentie. Door het warme water van de Noordzee en botsende winden in de kustgebieden valt er vaak veel regen in deze tijd van het jaar. Vooral vandaag en morgen wordt er veel regen verwacht maar ook de rest van de week verloopt niet droog.

Tot en met vrijdagavond wordt er in grote delen van het land 20 tot 30 mm regen verwacht. In de kustgebieden valt een stuk meer, hier moeten ze rekening houden met een extra 40 tot lokaal 60 mm regen. Daarnaast is er ook op vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag kans op veel regen en veel wind.

Lees het uitgebreide weerbericht hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black