Opwarmende aarde gaat Australië alleen maar meer miljarden kosten

26 september 2023, 11:30

Klimaatverandering gaat veel geld kosten. Foto: EPA/Dean Lewins

De Australische regering waarschuwt dinsdag dat de opwarming van de aarde toekomstige oogsten bedreigt. De kosten dreigen bovendien alleen maar hoger op te lopen, terwijl de uitgaven voor de bestrijding van natuurrampen daarnaast al jarenlang door het dak gaan.

Volgens Jim Chalmers, de minister van Financiën, kan de oogstopbrengst tegen 2063 maar liefst 4 procent lager uitkomen als er geen actie wordt ondernomen om klimaatverandering tegen te gaan. Jaarlijks kunnen de kosten dan oplopen tot 1,8 miljard Australische dollar (ruim 1 miljard euro), verwacht de bewindsman.

Daarnaast zijn de kosten van de herstelwerkzaamheden van natuurrampen de laatste jaren al flink opgelopen. De enorme bosbranden van 2019 en 2020 en de overstromingen van oktober vorig jaar kostten de Australische economie ieder zo'n 1,5 miljard dollar. In het afgelopen financiële jaar heeft de regering zo'n 2,5 miljard dollar moeten uitgeven aan herstelwerkzaamheden. Dat was volgens Chalmers ruim zeven keer zoveel als er in 2017-2018 werd uitgegeven.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black