Weeronline
Weeronline

  Orkaan boven de Middellandse Zee?

  Aangemaakt: 26 sep 2018, 15:13 uur

  Ten zuiden van Italië kan komende dagen een heuse orkaan ontstaan. Daarbij is kans op extreem zware windstoten en honderden millimeters regen. Waar de storm precies heen trekt is nog onzeker. Sommige berekeningen laten de orkaan vol over Griekenland trekken, terwijl in andere weermodellen Sicilië de volle laag krijgt. Er is ook een mogelijkheid dat het helemaal niet tot orkaankracht komt en ‘slechts’ bij zware onweersbuien blijft.

  Op dit moment zijn tussen Italië, Griekenland en Libië hevige onweersbuien actief. Volgens de huidige verwachting klonteren deze buien donderdag net voor de Libische kust samen tot een tropische depressie. Vrijdag of zaterdag kan dit systeem uitgroeien tot een orkaan. In het meest extreme scenario komen daarbij windstoten van ruim 200 km/uur voor. Dit zou overeenkomen met een orkaan van de 2de categorie, op een schaal van 5. Niet alleen de wind kan fel uithalen, ook is kans op veel regen. Lokaal kan in een dag tijd 400 mm vallen. Dat komt overeen met een halve Nederlandse jaarsom.

  Medicane, een zeldzaam fenomeen

  Een orkaan op de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we pas spreken van een medicane. Medicanes zijn vrij zeldzaam. De laatste orkaan boven de Middellandse Zee vond in november 2014 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 km per uur.

  Vorig jaar was bijna sprake van een medicane. Storm Numa bereikte op 18 november 2017 windkracht 11, maar behaalde net geen orkaankracht. Diezelfde dag trok de storm over Griekenland, met veel schade tot gevolg.

  Net als een gewone orkaan

  Het ‘orkaanseizoen’ boven de Middellandse Zee loopt van september tot en met januari. Op dat moment is het zeewater het warmst. Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een orkaan kan vormen. Dit proces is precies hetzelfde als bij ‘gewone’ orkanen, die jaarlijks de Filipijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen.

  Foto: NASA

  Toch nog een warmere outfit meenemen op vakantie? Bij Outfittery shop je nu voordeliger dankzij onze exclusieve kortingscode!

  Door: Yannick Damen