Weeronline
Weeronline
  derde hittegolf zeldzaam

  Zeldzaam: derde regionale hittegolf 2019 een feit

  Aangemaakt: 26 aug 2019, 20:04 uur

  Met om 12:10 uur 30,0 graden in Eindhoven is de derde regionale hittegolf van 2019 een feit en dat is zeldzaam.  Het werd vanmiddag op grote schaal 30-33 graden en daarmee is het gebied waarin sprake is van een hittegolf groter geworden. Ook op de weerstations Arcen, Volkel, Gilze-Rijen, Hupsel en Twenthe is nu sprake van een hittegolf. Slechts vijf keer eerder was in één jaar sprake van drie hittegolven, de laatste keer was in 2016. Ook in 2006 waren er drie hittegolven, Arcen had er in 1995 vier en in 1994 drie. 1947 is recordhouder met maar liefst vijf hittegolven in Maastricht.

  Sinds vorige week vrijdag is het op grote schaal zomers warm en daarbij hebben we sinds zaterdag op veel plekken in het zuiden en oosten te maken met tropische temperaturen. Op sommige plekken in het oosten en zuiden werd het ook afgelopen donderdag al zomers warm. Op de hierboven genoemde stations werd het daarbij vandaag ook al voor de derde keer tropisch warm.

  Maximumtemperatuur 26 augustus 2019

  Maximumtemperatuur 26 augustus 2019

  Voor een hittegolf moet het op minimaal vijf opeenvolgende dagen 25 graden worden en daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. Aan deze voorwaarden is nu regionaal voldaan. Morgen volgen veel meer stations, waar het afgelopen vrijdag voor het eerst zomers warm werd. In De Bilt wordt het morgen voor de vijfde keer zomers warm en voor de derde keer tropisch warm. Daarmee komt het tot een recordlate officiële hittegolf.

  Derde hittegolf is zeldzaam

  Regionale hittegolven zijn een normaal zomerfenomeen en twee hittegolven in één jaar komen ook nog wel eens voor. Drie of meer hittegolven zijn daarentegen zeldzaam en tot nu toe vijf keer eerder voorgekomen. In 2016 was in het Limburgse Arcen drie keer sprake van een hittegolf. De laatste hittegolf was ook bijzonder laat en liep van 10 tot 15 september. Daarbij was het van 12 tot 15 september tropisch warm en dat is zo laat in het jaar uniek.

  Vijfvoudige hittegolf is record

  Ook 2006 telt drie regionale hittegolven in Arcen en Eindhoven. In De Bilt was toen twee keer sprake van een hittegolf en is een driedubbele hittegolf nog nooit voorgekomen. Daarvoor was slechts drie keer eerder sprake van meer dan twee hittegolven en daarvoor moeten we ver terug in de tijd. Arcen telde er in 1994 drie en in 1995 vier. In 1947 was in Maastricht zelfs sprake van een recordaantal van vijf hittegolven. De vijfde hittegolf duurde van 11 tot 16 september en was daarmee recordlaat.

  Foto: ANP

  Door: Matthijs van der Linden