Officiële hittegolf in De Bilt een feit

22 november 2020, 18:39

De officiële hittegolf is een feit. Al om 2:50 uur piekte de temperatuur in De Bilt naar 29,7 graden en daarmee is er sprake van de vijfde zomerse dag op rij. Gisteren kwam het al tot de derde tropische dag in De Bilt. Daarmee is aan de voorwaarden voor een officiële hittegolf voldaan. In het oosten komt het mogelijk zelfs tot een superhittegolf met vijf tropische dagen op rij, waarbij het drie keer 35 graden of meer wordt.

In vrijwel het hele land is deze week sprake van een hittegolf. De weerstations Twenthe en Maastricht hadden gisteren de primeur. Alleen het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en Vlissingen voldoen niet aan de definitie van een hittegolf.

De hittegolf in De Bilt ziet er als volgt uit:

Maandag 22 juli: 26,4 graden

Dinsdag 23 juli: 31,9 graden

Woensdag 24 juli: 36,4 graden

Donderdag 25 juli: 37,5 graden

Vrijdag 26 juli: 36,8 graden (verwachting)

Vanmiddag zal de temperatuur in De Bilt stijgen naar circa 37 graden en in het zuidoosten naar 39 à 40 graden. Ook zaterdag wordt het nog zomers warm met in De Bilt 26 graden. Zondag komt de temperatuur waarschijnlijk uit op 23 graden en is de officiële hittegolf voorbij.

32,1 graden in de nacht in Lelystad

Op het weerstation van vliegveld Schiphol was het aan het begin van de nacht nog tropisch warm met 31,1 graden. Na de recordhete dag van gisteren bleef de tropische hitte nog lang hangen. Dergelijke temperaturen aan het begin van de nacht zijn uniek. Om 3:30 uur steeg de temperatuur in Lelystad door een plotseling windtoename en mening met warmere lucht iets hoger in de atmosfeer ineens zelfs naar 32,1 graden!

In 2018 net geen recordlange officiële hittegolf

Vorig jaar, in 2018, werd net niet de langste officiële hittegolf ooit gemeten. De hete periode begon op 15 juli en duurde tot 27 juli en had daarmee een lengte van 13 dagen. Ook van 29 juli tot en met 7 augustus voldeden we aan de criteria. De temperatuur bleef op 28 juli, met 24,2 graden, net onder de 25 graden en daarmee werd het niet de langste officiële hittegolf ooit.

Komt het tot een superhittegolf?

Vorig jaar heeft Weeronline de term superhittegolf in het leven geroepen om extreme hittegolven beter te kunnen onderscheiden. Van een superhittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer.

Enkele weerstations langs de oostgrens maken kans om aan deze voorwaarden te voldoen. Daarvoor moet het zaterdag voor de vijfde keer op rij 30 graden of meer worden. De derde keer met temperaturen boven 35 graden wordt vandaag sowieso bereikt.

Vorig jaar beleefde Arcen van 23 tot en met 27 juli zo’n superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt. In 2003 werd het in Arcen van 2 augustus tot en met 13 augustus dagelijks 30 graden of meer. Daarbij kwam het op vier dagen tot temperaturen van minstens 35 graden. In Deelen was van 5 augustus tot en met 12 augustus sprake van een superhittegolf. Weerstation Volkel registreerde in 2015 van 1 juli tot en met 5 juli een superhittegolf.

Foto: ANP

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black