Weeronline
Weeronline

  Eerste helft 2018 recordaantal zomerse dagen

  Aangemaakt: 01 jul 2018, 06:40 uur

  De eerste helft van 2018 heeft een recordaantal warme en zomerse dagen. De Bilt komt op maar liefst 51 warme dagen uit (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 28 normaal. Het vorige record was 46 warme dagen in 2007. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) is eveneens een record met 22 tegen 9 normaal. Gebruikelijk telt een heel jaar 26 zomerse dagen! Het oude record wordt verpletterd en stond op 18 zomerse dagen in 2000 en 1992. Komende week blijft het volop zomer. De records komen daardoor nog scherper te staan. 

  De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt over de periode januari tot en met juni op 9,6 graden uit. Dit is 1,2 graden warmer dan normaal. Daarmee is 2018 tot nu toe het op vijf na warmste jaar sinds het begin van de metingen.

  Dit is opvallend, want februari en maart waren erg koud. Zowel in februari als in maart kwam het in De Bilt tot een koude-datumrecord. De kou werd gecompenseerd door een zeer zachte januarimaand met één warmte-dagrecord. Vanaf april steeg de temperatuur regelmatig naar recordhoge waarden. Er volgden maar liefst zes warmterecords.

  April was zeer zacht met gemiddeld 12,2 graden tegen 9,2 graden normaal. Sinds het begin van de metingen was het slechts twee keer warmer. Mei was met 16,4 graden tegen 13,1 graden normaal veruit de warmste ooit gemeten. Het kwam tot een vroege eerste landelijke tropische dag. Juni kwam in De Bilt op 17,5 graden uit tegen 15,6 graden normaal en daarmee is het de op vijf na warmste junimaand sinds 1901. Tot tropische temperaturen is het in De Bilt niet gekomen. Op andere plaatsen in het zuiden en oosten kwam het wel tot een tropische dag met temperaturen van ruim 30 graden.

  2018 tot nu toe zeer zonnig

  De zon heeft sinds 1 januari gemiddeld over het land 1028 uur geschenen tegen 864 normaal! Daarmee komen we in de top-5 zonnigste jaren. Vrij recent in 2003, 2011 en 2015 was het nog wat zonniger.

  Vooral februari en mei waren bijzonder zonnig. Februari was het zonnigst sinds het begin van de metingen en mei was de op drie na zonnigste. De andere maanden waren aan de zonnige kant. Januari is de enige maand die te somber verliep.

  Aan de droge kant door kurkdroge juni

  Met gemiddeld over het land 347 mm regen tegen 369 mm normaal verloopt de eerste helft van 2018 iets aan de droge kant. Januari was kletsnat met zelfs drie keer storm. Februari was een rustige en koude wintermaand. Toen was het juist droog. Ook maart was vrij droog en koud.

  Vanaf april werd het beduidend warmer en dat ging soms gepaard met flinke plensbuien. April was zelfs sinds 2001 niet zo nat als dit jaar. Daarna begon een zeer droge periode met slechts regionaal zware onweersbuien. In de loop van juni lieten de plensbuien het afweten. Sinds 1962 was het gemiddeld over het land niet zo droog in de eerste zomermaand. In delen van het zuiden, westen en midden verloopt juni zelfs recorddroog. Bij het KNMI in De Bilt viel slechts 12 mm. Sinds 1901 was het niet zo droog!

  Jouw smartphone heeft het helaas begeven tijdens een dagje waterpret? Gelukkig profiteer je bij Smartphonepolis nu van extra kortingen dankzij onze unieke kortingscode!

  Door: Jordi Huirne