Weeronline
Weeronline

  Kenneth haalt verwoestend uit in Mozambique

  Aangemaakt: 26 apr 2019, 13:39 uur

  Cycloon Kenneth heeft het eerste slachtoffer geëist in Mozambique. Het noorden van het land is hard getroffen door de storm. Volgens de autoriteiten is in grote delen van de regio de stroom uitgevallen.

  Kenneth zorgde voor windvlagen van 280 kilometer per uur op donderdagavond. De cycloon is de zwaarste die het land ooit heeft getroffen.

  In Pemba kwam een vrouw om het leven nadat ze werd geraakt door een omgewaaide boom. Daarbij viel ook een gewonde. In de havenstad zijn huizen vernield. In de buitengebieden van de stad zijn zeker 15.000 mensen dakloos geworden. De huizen daar bestaan voor het overgrote deel uit modder. Volgens hulpverleners ter plaatse is 90 procent van de onderkomens weggevaagd. De opvangkampen zijn overvol en er is dringend behoefte aan water, voedsel en tenten. In de regio Macomia is de situatie al niet veel beter.

  Na de cycloon Idai is Mozambique opnieuw getroffen door noodweer. Hulporganisaties vrezen dat het noodweer voor veel ellende zal zorgen in de komende weken. Zo wordt er in de komende dagen flink wat regen verwacht. Op veel plaatsen kan 50-100 mm regen vallen. De buien zullen nog meer schade veroorzaken. Na Idai gebeurde dat ook.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline