Zomertijd start met licht winters weer

27 maart 2020, 10:16

Sneeuw
Winterse-bui-met-hagel-in-Budel-door-Ben-Saanen-1280x600
Winterse-bui-met-hagel-in-Budel-door-Ben-Saanen-1280x600
Winterse-bui-met-hagel-in-Budel-door-Ben-Saanen-1280x600

Komende zondag start de zomertijd met koud en licht winters weer. Het wordt slechts 6 tot 8 graden, maar door een stevige wind voelt het aan als -1 tot +3 graden. Normaal is het eind maart een graad of 11. Verder trekken enkele winterse buien met hagel of zelfs natte sneeuw over het land. Ook na het weekend blijft het koud met kans op een paar maartse buien. Tijdens heldere nachten kan het dan weer op grote schaal vriezen. Het einde van deze koude periode is voorlopig niet in zicht.

De laatste dagen van de wintertijd verlopen juist relatief zacht. Het wordt vrijdag op veel plaatsen 12-14 graden en in Limburg kan het lokaal zelfs 15 graden worden. Ook zaterdag is het met 11-13 nog vrij zacht. Door een stevige noordenwind voelt het echter al frisser aan. In het noorden wordt beide dagen een normale middagtemperatuur van 9 graden verwacht.

Noordpoollucht tempert lentegevoel

Vanaf zondag tot ver in de volgende week wordt met een noorden- tot noordoostenwind koude Noordpoollucht aangevoerd. Zondag en maandag wordt het 6 tot 8 graden en daarna 7-10 graden. Zondag is het voor het gevoel het koudst. Begin van de ochtend voelt het aan alsof het vriest en ’s middags voelt het aan als -1 tot +3 graden. De lage gevoelstemperatuur wordt veroorzaakt door een stevige noordoostenwind. Tijdens buien voelt het nog wat guurder aan. Na het weekend neemt de wind af en daardoor is het voor het gevoel minder koud.

Ben-Saanen-winterse-bui-met-hagel-en-natte-sneeuw-op-komst-1280x600
Ben-Saanen-winterse-bui-met-hagel-en-natte-sneeuw-op-komst-1280x600

Het weerbeeld bestaat in de eerste week van de zomertijd uit veel stapelwolken en soms valt een enkele winterse bui met regen, hagel en natte sneeuw. Het grootste deel van de tijd is het echter droog met stapelwolken en tussendoor zon. Dinsdag wordt een droge, zonnige dag. ’s Nachts zijn er vaak brede opklaringen en koelt het af naar 0 tot -5 graden.

Lees ook: Hier komt “Maart roert zijn staart” vandaan

Zomertijd: hoe lang nog?

De klok gaat deze zondag een uur vooruit. Hierdoor is het ’s ochtends een uur langer donker en ’s avonds een uur langer licht. Dat wij ineens een uur eerder opstaan en naar bed gaan heeft grote invloed op ons bioritme. Er wordt daarom door Europese landen gekeken of er een einde kan komen aan het twee keer per jaar verzetten van de klok, door te kiezen voor standaard zomertijd of standaard wintertijd.

Wij pleitten afgelopen najaar voor een tussenoplossing door de klok nog één keer een halfjaar te verzetten. Lees hier de voordelen voor het verzetten van de klok met een half uur.

Foto’s: Ben Saanen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven