noodweer Italië

Noodweer in Italië: storm en hevige regenbuien

Aangemaakt: 26 mrt 2020, 10:47 uur

Het midden en zuiden van Italië kampen met noodweer. Er vallen zeer grote hoeveelheden regen en het waait flink. Voor verschillende regio’s geldt code oranje of rood.

In Calabrië, het gebied in de punt van de Italiaanse laars, en op Sicilië is de afgelopen 24 uur meer dan 50 millimeter regen gevallen. Plaatselijk viel zelfs meer dan 100 millimeter, zoals in Serralta San Vito (132 millimeter) en in het Siciliaanse Catania (168 millimeter). Ook donderdag verloopt kletsnat en is er vooral in het zuiden kans op onweer. Er wordt opnieuw zo’n 50 tot 100 millimeter neerslag verwacht.

De grote hoeveelheden regen kunnen wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Voor de regio Calabria geldt vanwege de extreme neerslaghoeveelheden daarom code rood. Ook vrijdag zijn in het zuiden en midden nog regen- en onweersbuien actief. Plaatselijk valt nog eens circa 50 millimeter regen. In het weekend knapt het weer op, maar maandag trekken opnieuw forse buien over.

Noodweer Italië gaat gepaard met veel wind

Ook voor de noordelijke regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia geldt code oranje. Daar kan het, net als in heel Italië, vrijdag hard gaan waaien en is er kans op zware windstoten.

Aan de Adriatische kust van Kroatië en Slovenië kan het ook flink tekeer gaan. Er is daar sprake van de zogeheten bora, een droge valwind die afkomstig is vanaf de Balkan. De wind valt in de kustgebieden hard naar beneden vanaf de Balkanhoogte naar de zee. Hierdoor kunnen windstoten van 65-130 km/uur ontstaan. Vrijdag verdwijnt deze wind geleidelijk.

Foto: EPA

Door: ANP/Weeronline