‘Klimaatverandering zorgt voor hitte en hoge zorgkosten’

26 maart 2020, 16:09

Klimaat
ANP-375804091-1280x600
ANP-375804091-1280x600
ANP-375804091-1280x600

De opwarming van de aarde heeft een negatieve invloed op de economie en de kosten van de gezondheidszorg. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Extreme hitte en een hoge luchtvochtigheid hebben volgens hen gevolgen voor de gezondheid en de productiviteit.

Mensen slapen en werken minder goed als de temperatuur oploopt, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Environmental Research Letters. Bovendien kan de hitte bestaande psychische problemen verergeren. Uit een eerder onderzoek kwam al eens naar voren dat mensen meer geestelijke gezondheidsklachten ervaren als de temperatuur stijgt naar 31 graden of meer. Deze klachten verergeren als sprake is van een hittegolf en de warmte langere tijd blijft hangen.

Lees ook: Klimaatverandering: maart 1,7 graden opgewarmd.

Ook de luchtvochtigheid is van invloed op de gezondheid en gemoedstoestand van mensen. Bij een hoge luchtvochtigheid is het moeilijker om overtollige warmte eruit te zweten en dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s, waaronder hitteberoertes. De onderzoekers wijzen erop dat al deze aan het veranderende klimaat gerelateerde gezondheidsklachten zorgen voor een stijging van de kosten binnen de gezondheidszorg.

“Het beperken van de opwarming van de aarde is de beste maatregelen die we kunnen nemen om dit te voorkomen”, zeggen ze.

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven