start meteorologische lente

Met welk weer start de meteorologische lente?

Aangemaakt: 26 feb 2020, 08:27 uur

Wat kunnen we komend weekend verwachten, met de start van de meteorologische lente? Het weer van de afgelopen tijd lijkt wel een rollercoaster met stormen, winterse buien en een flink warmterecord. Ook de komende dagen wisselen kou en warmte elkaar af en zaterdag gaat het nog een keer hard waaien. Wat dat betreft is het vooruitzicht voor zondag, de eerste dag van de meteorologische lente, iets rustiger.

In het weekend is het op zaterdag behoorlijk zacht met zo’n 10 graden in het noorden tot 14 graden in het zuidoosten. Het is onstuimig met een (vrij) krachtige wind en aan de kust waait het hard. Aan de noordwestkust wordt het stormachtig met zware windstoten. De afgelopen drie weekenden heeft het gestormd en zaterdag sluit met het onstuimige weer daar bij aan. Verder is het grijs en er zijn perioden met regen.

Zondag is de meteorologische lente begonnen. De kans op wat zon neemt dan toe, maar daar blijft het dan ook bij. Ook dan kunnen we buien verwachten en de temperatuur is met 7-9 graden heel normaal. Het blijft winderig met een vrij krachtige tot krachtige zuidwester. We hoeven geen rekening te houden met vorst of mist.

Lees ook: Maandverwachting: barst de lente los in maart?

Na het weekend blijft het wisselvallig. Dagelijks is kans op regen, maar er zijn ook droge perioden. Maart roert zijn staart, want op sommige dagen is zelfs kans op winterse buien. Naast wolkenvelden laat het weerbeeld ook geregeld zon toe. De maxima zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar met circa 8 graden.

Koud slotakkoord van de winter

De winter geeft zich niet zomaar gewonnen en komt deze week op de valreep nog een keer met koud weer. ’s Nachts daalt de temperatuur naar een paar graden boven nul en in het midden en oosten komt het lokaal tot vorst. Donderdag is het met 3-5 graden kouder dan normaal en kunnen we regen en regionaal natte sneeuw verwachten. Gemiddeld is het eind februari 5-8 graden en deze maand verliepen de meeste dagen veel zachter. Op 16 februari was het recordwarm.

Groot verschil vorig jaar

Vorig jaar was de situatie omgekeerd met op 27 februari juist bijzonder hoge temperaturen en flinke zonnige perioden. Op grote schaal werd het 18-19 graden en in het Limburgse Arcen werd het met 20,5 graden de eerste warme dag van het jaar en de warmste winterdag ooit. Daarna verdween de warmte en op 1 maart werd het 8-9 graden met veel bewolking en regionaal een beetje regen.

Foto: ANP

Door: Matthijs van der Linden