Weeronline
Weeronline
  Winter zonnig, zacht en nat

  Winter uitzonderlijk zacht, zonnig en nat

  Aangemaakt: 26 feb 2016, 06:39 uur

  De winter is de op één na warmste ooit met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden tegen 3,4 normaal. Alleen in 2007 was het met 6,6 graden nog net iets warmer. Daarnaast is deze winter zeer zonnig en nat. Februari past volledig in het zonnige, natte en zachte beeld van de winter. Met 4,6 graden tegen 3,3 normaal was februari wel de maand die het minst zacht verliep en een normaal aantal van dertien vorstdagen kende.

  De zon scheen deze winter gemiddeld over het land 245 uren. Dat is veel meer dan de gebruikelijke 196 zonuren en goed voor een zevende plaats in de lijst met zonnigste winters. Tegelijk was het ook nat met circa 270 mm tegen 208 normaal. In Zeeland en Zuid-Holland viel lokaal zelfs bijna 350 mm!

  Weinig vorstdagen

  De winter telde in De Bilt 22 dagen met vorst tegen 38 normaal en er werd geen enkele ijsdag (maximumtemperaturen beneden 0,0 graden) genoteerd. Volgens het langjarig gemiddelde mogen we zeven ijsdagen per winter verwachten. Het koudst werd het deze winter op 21 januari in het Groningse Nieuw Beerta met -12,3 graden.

  De landelijk hoogste temperatuur werd genoteerd op 17 december in Wijk aan Zee. Toen werd het maar liefst 16,6 graden! In de Bilt werd het die dag 15,3 graden. Daarmee is het all-time-decemberrecord geëvenaard.

  Temperatuur winter 2015-2016 De Bilt

  Februari zonnig, warm en nat

  Het weerbeeld was deze februarimaand erg wisselend met zonnige en koude dagen, maar ook hele zachte perioden met langdurige regen. Februari telt het normale aantal van 13 vorstdagen. Desondanks is het vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van 4,6 graden tegen 3,3 normaal. Ook schijnt de zon 15 uur meer dan normaal en is het nat met gemiddeld over het land 85 mm tegen 55 normaal. Qua neerslag waren er grote regionale verschillen. In het noordwestelijk kustgebied viel met ruim 50 mm de minste neerslag. In sommige delen van Noord-Brabant en Drenthe is deze maand meer dan 130 mm gemeten. De Limburgse Heuvels spannen met ruim 150 mm de kroon.

  Temperatuurgrafiek februari 2016 De Bilt

  Meer informatie

  Volledige winteroverzicht

  Volledige februarioverzicht

  Hoofdfoto: Jannes Wiersema

  Door: Jaco van Wezel