Weekendweer: daar zijn de eerste sneeuwvlokken!

26 november 2021, 07:15

Het laatste weekend van november heeft een winters tintje voor ons in petto. De kans dat je ergens in Nederland sneeuwvlokken te zien krijgt is namelijk groot. Of het daardoor ook wit wordt lees je in dit weekendweerbericht.

Het licht winterse weekend wordt ingeluid met een waterkoude vrijdag. Vanmiddag bereikt een neerslaggebied ons land en tijdens die neerslag wordt het geleidelijk steeds kouder. Daardoor is het later vandaag slechts +1 tot +3 graden en valt er regen met kletsnatte sneeuwvlokken tussen de druppels door. De kans dat je natte sneeuw te zien krijgt is het grootst in de oostelijke provincies. Door een matige tot vrij krachtige zuidenwind voelt het aan alsof het een paar graden vriest. We raden dan ook aan om als je op pad gaat je lekker warm aan te kleden met een muts, sjaal en handschoenen. Voordat de neerslag valt is het 4 tot 7 graden.

In het weekend blijft het koud met een graad of 4 en komt je winteroutfit goed van pas. Daarbij overheerst zaterdag de bewolking en valt af en toe wat neerslag. Dat zal voornamelijk regen zijn, maar soms suizen er ook natte sneeuwvlokken naar beneden. De kans dat het landschap wit kleurt is erg klein. Als dat toch gebeurt is de kans daarop het grootst in hooggelegen gebieden zoals de Limburgse heuvels en de Veluwe. In het meest sneeuwrijke scenario levert dat overigens niet meer op dan een flinterdun nat laagje op het gras of op objecten. Sowieso zijn de wegen nog te warm om het ook daar wit en glad te laten worden.

Sneeuw blijft een beetje liggen in het gras maar smelt weer weg

Foto: Frédérique van Hoppe

Winterse buien

Zondag krijgen we de zon mogelijk wat vaker te zien dan zaterdag, maar de kans op winterse buien is ook groter. De meeste buien komen in de kustregio’s voor en daarbij is kans op hagel. Landinwaarts is de kans op natte sneeuw groter. Tussen de buien door zijn er genoeg momenten om even een frisse neus te halen. De noordenwind maakt het dan wel koud.

Gladheid door bevriezing van natte wegen

Moet je zondag of maandag vroeg op pad? Hou er dan rekening mee dat het glad kan zijn. Tijdens opklaringen duikt het kwik namelijk gelijk onder nul en omdat de wegen nat zijn ontstaat gladheid door bevriezing. Ook is de kans groot dat je tijd kwijt bent aan het krabben van je autoruiten. De neerslag van de buien kan namelijk flink vastvriezen, waardoor een harde korst op je ramen ontstaat. De autoruitkrabvertragingstijd zal dan enkele minuten zijn.

Weten of het na dit weekend koud blijft? Je leest het in ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Hoofdfoto: Ton Wesselius

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black