Weeronline
Weeronline
  Stookalert

  Stookalert: steek je kachel niet aan!

  Aangemaakt: 26 nov 2020, 14:52 uur

  In grote delen van Nederland is een stookalert van kracht. Het RIVM roept mensen op geen hout te stoken in regio’s waar het alert geldt. Onze meteorologen gaan verder en raden het gebruik van de open haard in heel het land af omdat er weinig wind staat, waardoor houtrook kan blijven hangen.

  Het stookalert voor houtkachels en open haarden geldt zeven regio’s. Dat zijn Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

  Bij weinig wind blijft rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Dat kan voor iedereen ongezond zijn omdat er bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen. Dat kan vooral voor problemen zorgen voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

  Lees ook: dit is het effect van fijnstof op je gezondheid en hier komt het vandaan.

  Matige luchtkwaliteit

  De luchtkwaliteit is nu al in het hele land matig, ondanks dat hier en daar van tijd tot tijd regen en motregen valt. Blijkbaar valt niet genoeg regen om de lucht te reinigen. Aan die weersituatie verandert weinig.

  Komende dagen zal de luchtkwaliteit vaker slecht zijn en is het af te raden om hout te stoken. Ook vrijdagavond staat er slechts een zwakke wind. Zaterdagavond waait het tijdelijk wat harder, maar op zondagavond is het opnieuw windstil. Ook na het weekend blijven we te maken houden met weinig wind.

  Het beetje wind wat er de komende dagen staat komt uit een oostelijke richting en daarmee kan ook luchtvervuiling vanuit Duitsland worden aangevoerd.

  Lees ook: dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

  Foto: ANP / EPA / Robin Utrecht

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline