De bladeren gaan nu echt vallen

26 oktober 2020, 11:00

f9582cab-anp-olaf-kraak-bladeren-1280x600
f9582cab-anp-olaf-kraak-bladeren-1280x600
f9582cab-anp-olaf-kraak-bladeren-1280x600

Als je naar buiten kijkt dan is het je vast opgevallen. De bladeren zijn nu sterk aan het verkleuren en sommige bomen zijn al heel wat blad kwijtgeraakt. Deze week gaat het flink waaien en dan wordt het voor de blaadjes wel heel moeilijk om aan de bomen te blijven. Vallende bladeren veroorzaken ieder jaar problemen op het spoor, maar dat zal dit jaar anders zijn.

De natuur rolt een ware kleurenpracht over ons uit, maar het is inmiddels eind oktober en de bomen laten hun bladeren vanaf nu massaal vallen. Door het korter worden van de dagen veranderen veel bomen van kleur. Vrieskou versnelt het bladvalproces, maar daar is nog geen sprake van. Bovendien houden veel bomen hun bladeren vast tot in november. Lees hier waarom bladeren kleuren en vallen in de herfst.

Deze week begint toch wel de massale bladval. Vandaag en morgen waait er een matige zuidwestenwind. In de kustgebieden is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Woensdag is het typisch herfstweer. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en in de kustgebieden waait het krachtig tot hard, mogelijk aan zee zelfs stormachtig, windkracht 8. Daarbij is kans op zware windstoten tot 85 km/uur. Verkleurd blad zal door de wind deze dagen massaal van de bomen waaien.

Overlast op het spoor

Vallende bladeren veroorzaken vaak vertragingen op het spoor. Dat komt omdat de blaadjes worden fijngemalen en in combinatie met vocht ontstaat bladmoes. Het spoor wordt dan glad door de bladmoes en de remweg van de trein is daardoor, mede ook door volle treinen, langer. Bij het vele optrekken en remmen, zeker bij sprinters, kunnen de wielen afgevlakte plekken krijgen en dan moeten de treinen naar de werkplaats. Hoe het allemaal precies zit met vallende bladeren en hinder op het spoor lees je in dit artikel.

Door de huidige crisis zal het dit jaar wel meevallen met de problemen. Er rijden minder treinen en ook zitten de treinen minder vol. De treinen die vaak uitvallen door gladheid, de spitstreinen, rijden nu niet of nauwelijks.

77df877e-weerfotobs
77df877e-weerfotobs

Foto: Ben Saanen

Volgende week rustig herfstweer

Ook aan het eind van de week en in het weekend is de wind vaak matig en aan zee (vrij) krachtig. Het vallen van de bladeren gaat onverminderd door. Toch lijkt het halverwege volgende week allemaal een stuk rustiger te worden. Er zullen ook dan nog veel blaadjes aan de bomen hangen en al die kleurenpracht nodigt natuurlijk uit om lekker de natuur in de gaan. Maak je dan foto’s? Stuur ze dan in via de Weeronline Community.

Foto: ANP / Olaf Kraak

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven