Harde wind en veel regen verwacht in groot deel VK om storm Agnes

25 september 2023, 17:05

Overstromingen in Engeland in februari 2020. Foto: ANP/Ben STANSALL / AFP

Bijna heel het Verenigd Koninkrijk kan zich woensdag en donderdag opmaken voor slecht weer. Het nationale weerinstituut Met Office heeft code geel afgegeven voor Noord-Ierland, Schotland, Wales en een groot deel van Engeland. Boosdoener is storm Agnes, die op woensdag in het zuidwesten van Ierland aan land wordt verwacht.

Storm Agnes is de eerste storm van het jaar. Naar verwachting komt het systeem woensdagochtend in het zuidwesten van Ierland aan land. Hierna trekt Agnes verder over het noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk voordat het donderdag weer verdwijnt. In het binnenland worden hierbij windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. Aan de kust kunnen de windstoten mogelijk oplopen tot maar liefst 130 kilometer per uur.

Ook veel regen

Naast dat het stevig gaat waaien, kan er op een aantal plaatsen flink wat regen vallen. Op grote schaal kan er 30 tot 50 millimeter in de regenmeters vallen, met lokaal zelfs kans op 60 millimeter. In Schotland wordt de meeste regen verwacht. Omdat het de laatste tijd al veel heeft geregend en het buiten nog niet genoeg heeft kunnen opdrogen, bestaat de kans dat wegen, geulen en waterafvoeren op straat kunnen overstromen.

Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!
Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!

Lees hier alle stormnamen voor dit seizoen

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black