Weeronline
Weeronline
  Buien doven Bosbranden Indonesië

  Buien doven bosbranden Indonesië

  Aangemaakt: 25 sep 2019, 12:00 uur

  Boven Indonesië zijn buien actief die de bosbranden doven. Inmiddels zijn duizenden branden in de bos- en landbouwgebieden van Indonesië gedoofd. De luchtkwaliteit zal de komende dagen verder verbeteren. De rest van de week blijven namelijk flink wat regenbuien actief in Zuidoost-Azië. 

  De buien in delen van Sumatra en Borneo, de regio’s met de meeste bosbranden, verminderden de smog,. Dat meldt het Indonesische nationale bureau voor rampenbestrijding. Meer regenval wordt voorspeld voor Sumatra, het Maleisisch schiereiland, westelijk Oost-Maleisië en Borneo. Het gaat daarbij om stevige regen- en onweersbuien. Er valt komende dagen op grote schaal zo’n 30-60 mm neerslag. Regionaal kan 60-100 mm vallen.

  Buien doven 3200 bosbranden

  In Indonesië is het aantal bosbranden al flink gedaald. Waren er vrijdag nog ruim 5000, nu zijn er nog zo’n 1800. Vooral op Sumatra woedden er nog veel. De bosbranden zijn over het algemeen aangestoken door boeren die de grond geschikt willen maken voor landbouw. “De branden kunnen de economische groei van Indonesië schaden als het probleem blijft bestaan”, zei vice-gouverneur Dody Budi Waluyo van Bank Indonesia volgens financieel persbureau Bloomberg. Hoewel het nog te vroeg is om het effect op de groei te meten, schatte een rapport van de Wereldbank na dodelijke bosbranden in 2015 de kosten van de crisis op 16 miljard dollar.

  De bosbranden hielden de regio de afgelopen weken in hun greep. Het vliegverkeer werd ontregeld en het openbare leven kwam nagenoeg tot stilstand omdat het te gevaarlijk was voor de gezondheid om buiten te zijn. Zo werden scholen gesloten en waren soms ook overheidsdienst dicht.

  Door: ANP/Weeronline