Extreem veel neerslag op komst in delen van de Alpen

25 augustus 2023, 16:01

Er is veel regen op komst in de Alpen! Foto: Adobe Stock/S J Lievano

Nadat afgelopen week nog regelmatig tropische temperaturen werden gemeten, slaat het weer in het oosten van Zwitserland, Noord-Italië en Oostenrijk drastisch om vanaf zaterdag. Er worden extreme hoeveelheden neerslag verwacht en zelfs de eerste flinke sneeuwval van het seizoen staat in de weerkaarten. Alle details over deze extreme weersituatie lees je in dit artikel.

Afgelopen weken was het ronduit heet zomerweer in grote delen van de Alpen. Regelmatig steeg het kwik naar meer dan 30 graden en op verschillende dagen werd het zelfs warmer dan 35 graden. De nulgradengrens bereikte afgelopen zondag nog recordwaarden rond 5300 meter. Vaak was het daarbij droog, al trokken zo nu en dan ook stevige onweersbuien over delen van Zwitserland, Noord-Italië en Oostenrijk.

Grote weersverandering aanstaande

Het warme en overwegend droge zomerweer wordt vanaf zaterdag ingewisseld voor ronduit wisselvallig en koel weer. In de loop van zaterdag neemt vanuit het zuidwesten de kans op stevige buien steeds verder toe. Regionaal kunnen deze buien ook nog gepaard gaan met onweer en zware windstoten.

Zondag volgt vanuit het zuidwesten nog meer regen en in het oosten van Zwitserland en Noord-Italië houdt de regenval lange tijd aan. Volgens de huidige verwachtingen kan op grote schaal meer dan 100 millimeter regen gaan vallen, waarbij in het zuidoosten van Zwitserland, het westelijke puntje van Oostenrijk en de aangrenzende regio’s met Italië zelfs meer dan 200 millimeter regen kan vallen. Lokaal zijn hogere neerslagsommen niet uitgesloten. In de bergen kan zoveel regen leiden tot modderstromen en gevaarlijke situaties.

Lees ook: Hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Ook kans op winterse neerslag

Doordat de neerslagsom binnen 48 uur valt en de regio erg bergachtig is, lijkt het onvermijdelijk dat er overstromingen gaan plaatsvinden. De wind draait daarnaast ook naar noordelijke richtingen, waardoor het op sommige plaatsen zomaar 20 graden kouder wordt dan de afgelopen dagen. De maxima komen in veel plaatsen uit rond 15 graden. De nulgradengrens daalt in de loop van zondag naar zo’n 2000 meter, waardoor de kans op sneeuw boven deze grens toeneemt. Op de hoogste toppen kan meer dan 10 centimeter sneeuw vallen.

Daar waar verschillende skigebieden op grote hoogte hun deuren moesten sluiten vanwege de hitte, lijkt het er nu dus op dat dezelfde skigebieden de liften misschien wel weer kunnen laten draaien. Toch zijn de omstandigheden om te skiën niet ideaal, want met soms zware sneeuwval en een stevige wind is het erg guur als je de zomerpiste op gaat.

Vanaf dinsdag droger

Dinsdag wordt het langzaam droger met vaker ruimte voor de zon. De tropische warmte keert niet meer terug, maar de temperatuur ligt wel weer vaak tussen 20 en 25 graden. Hogerop is het een stuk koeler en daar kan de sneeuw het nog wel even volhouden, zeker de plekken met meer schaduw.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black