Weeronline
Weeronline

  Zwaarste storm ooit gemeten in juli

  Aangemaakt: 25 jul 2015, 11:59 uur

  Er is sprake van een officiële zware zomerstorm, de tweede uit de geschiedenis en de eerste ooit in de maand juli! In IJmuiden bereikte de gemiddelde wind tussen 13:20 en 14:20 uur windkracht 10 (zware stormkracht). Langs de kust worden zware tot zeer zware windstoten gemeten. In IJmuiden is tot dusver ook de zwaarste windstoot gemeten; 121 km/u! Ook in Hoek van Holland, Voorschoten, Schiphol, Lelystad, Stavoren en op de Houtribdijk (tussen Lelystad en Enkhuizen) zijn windstoten van 100 km/u en meer waargenomen. Aan het einde van ochtend was al een uurgemiddelde wind van 9 Bft. gemeten, in Hoek van Holland.

  Code rood is inmiddels opgeheven. In noordelijk- en noordwestelijkkustgebied is nog even code oranje voor windstoten van kracht. In Waddengebied is kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. Gedurende de avond neemt de wind af. Er volgt een relatief rustige nacht.

  Zware zomerstorm (10 Bft.) zeer zeldzaam

  Een zware zomerstorm is zeer zeldzaam. Sinds de metingen is dit slechts twee keer eerder voorgekomen. Dit was op 27 augustus 1912 en op 12 augustus 1914. Vandaag is hier dus een tweede aan toegevoegd.

  Een ‘gewone’ zomerstorm is vrij zeldzaam. Gemiddeld komt het slechts eens op de 5 jaar voor. Sinds de start van de metingen in 1901 kwam het tot vandaag 24 keer tot een officiële zomerstorm volgens de meteorologen van weeronline.nl.

  Vandaag is daar de 25e aan toegevoegd. In juni werden sinds 1901 vijf zomerstormen geregistreerd, in juli sinds vandaag negen en in augustus elf. Waarbij het totaal van augustus wordt gevoed door een aantal “vroege herfststormen”.

  Foto: Regio15.nl | Ivo Gieles

  Door: Jaco van Wezel