Weeronline
Weeronline
  warmste dagen

  Donderdag en vrijdag voorlopig de warmste dagen van het jaar

  Aangemaakt: 25 jun 2020, 07:58 uur

  De komende dagen worden de warmste van het jaar toe nu toe met op grote schaal 29-31 graden. In het zuidoosten kan het vrijdag 33 graden worden en daarmee is de kans op een hittegolf vrij groot. Daarvoor moet de hitte in het weekend alleen niet te snel verdwijnen. Zaterdag wordt het in het zuiden en zuidoosten nog 25-27 graden en zondag is het in het hele land 18-21 graden.

  De warmste dagen van het jaar tot nu toe komen eraan. Gisteren werd het in het zuiden al tropisch warm en vandaag wordt het dat opnieuw. In het midden van het land wordt het 29-30 graden. Morgen wordt de warmste dag van de zomeruitbraak met op het heetste moment in het zuiden, midden en oosten van het land 31-33 graden. Door een hoge luchtvochtigheid is het benauwd. Lees wat je kunt doen om hittestress te voorkomen.

  Vrij grote kans op hittegolf

  De kans dat de tropische temperaturen leiden tot een regionale hittegolf is met 70% vrij groot. Er is sprake van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer.

  Sinds dinsdag hebben we te maken met zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Gisteren werd het voor het eerst dit jaar tropisch warm. In het zuiden werd het op grote schaal 30 graden en in Arcen (Limburg) was het met 31,3 graden het warmst.

  Zaterdag moet het nog één keer zomers warm worden met 25 graden of meer. De kans dat dit in het zuiden gebeurt is vrij groot, maar niet geheel zeker. Als de koele lucht iets sneller komt wordt het misschien net niet warm genoeg.

  Omdat het in De Bilt gisteren geen 30 graden werd, maar ‘slechts’ 29,4 graden krijgen we sowieso geen officiële hittegolf. Het wordt daar geen drie keer 30 graden deze week meer en we komen dus minimaal één tropische dag tekort.

  Stijgende kans op onweer

  Vrijdagmiddag en -avond is in het zuidwesten en zuiden kans op een onweersbui en in het weekend neemt de kans op buien verder toe. Tijdelijk kan het hard regenen, maar veel wateroverlast wordt niet verwacht. Daarvoor staat iets te veel wind en blijven de buien niet lang genoeg hangen.

  Lees ook de verwachting in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: ANP

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden