Boeren: 'Snel meer regen nodig'

25 mei 2022, 09:18

Droogte
Droogte op een akker met aardappelen. Foto: ANP / Rob Engelaar.

De buien van afgelopen dagen waren een zegen voor de boeren, maar het droogteprobleem is daarmee nog lang niet opgelost. Er is over een langere periode neerslag nodig om de gewassen goed te kunnen laten groeien. "Als het weer een week niet regent, zijn we terug bij af", zegt agrariër Hendrik Jan ten Cate tegen het ANP.

In het voorjaar is amper neerslag gevallen en daardoor is de grond extreem droog. Dat merkt ook Ten Cate, die in het Zeeuwse Tholen onder meer suikerbieten, uien, aardappelen en granen verbouwt. "Met name de zwaardere grond met aardappelen is heel droog", legt hij uit. "De regen van vorige week is daardoor heel snel opgenomen. Natuurlijk helpt het en ben ik er heel blij mee, maar het is niet genoeg."

Door zijn land te beregenen als het te lang droog blijft, hoopt Ten Cate de gewassen die er staan te redden. Want het zijn er al minder dan normaal. Door de droge voorjaarsmaanden is een deel van wat er gezaaid is namelijk niet opgekomen. "We hebben de zaadjes al in redelijk droge grond moeten leggen, waardoor veel niet of slecht gekiemd is", legt hij uit. Het gevolg is dat er veel minder planten per hectare op het land staan. Bij de planten die wel zijn opgekomen, ziet hij droogteverschijnselen en groeiachterstanden. "De korrel van de tarwe is bijvoorbeeld minder lang en dunner omdat hij te weinig vocht heeft gekregen."

Grote zorgen over oogst

Net als veel boeren maakt ook Ten Cate zich grote zorgen over de oogst van dit jaar. "Geen regen betekent minder opbrengst", stelt hij. Het is moeilijk in te schatten hoe groot de schade is, maar dat de opbrengst lager uit zal komen, is voor hem nu al zeker. "De vraag is alleen nog hoe dramatisch het wordt. Als de droogte lang doorzet, voorspel ik 50 procent minder opbrengst."

Hij pleit daarom voor actie van het kabinet. Een groot deel van de landbouw gaat al jaren gebukt onder droogte en dat gaat alleen maar toenemen, zegt Ten Cate. Zelf denkt hij aan de verbetering van de infrastructuur. "Er komt veel zoet water Nederland binnengestroomd. Ongeveer 80 procent laten we ongebruikt de Noordzee in lopen, dat gaat aan onze neus voorbij. Zonde", vindt hij. "We moeten de infrastructuur opnieuw inrichten om dat water te gebruiken."

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black