Natuurjournaal: beschuit met muisjes voor bever en zwarte specht

25 april 2021, 07:00

Bever - natuurjournaal (bron: Saxifraga Mark Zekhuis)

Bevervrouwtjes zijn drie en een halve maand drachtig geweest, maar nu is het eindelijk de tijd waarin de jongen geboren worden. Veel knaagdieren komen blind en kaal ter wereld, maar bevers niet.

De jongen hebben direct een dichtbehaarde vacht en hebben hun ogen open. Dat betekent niet dat ze direct op avontuur gaan. De komende zes weken worden ze in ieder geval gezoogd door hun moeder. Pas in de zomer verlaten ze, onder toeziend oog van vader en moeder, het hol of de burcht waarin ze geboren zijn.

Zwarte specht - natuurjournaal (bron: Saxifraga Mark Zekhuis)
Zwarte specht - natuurjournaal (bron: Saxifraga Mark Zekhuis)

Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga

De zwarte specht

Ook bij de zwarte specht is het feest. Zij hebben wel minder lang op hun jongen hoeven wachten; na twee weken broeden komen de eerste jongen nu uit hun ei gekropen. Ze worden geboren in een boomholte, die de ouders zelf hebben gehakt. Dat doen ze elk jaar opnieuw. Andere dieren zijn daar weer blij mee: bosuilen en boommarters maken bijvoorbeeld graag gebruik van holen van de zwarte specht. De jongen blijven nog een dikke maand op het nest, dan komt de holte vrij voor andere bosbewoners.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Nature Today Logo
Nature Today Logo

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl Hoofdfoto: Mark Zekhuis, Saxifraga

Nature Today

Nature Today

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven