Weeronline
Weeronline
  Erwin Klein Winter in de lente

  April kouder dan december

  Aangemaakt: 25 apr 2016, 13:47 uur

  Het is deze dagen opvallend koud voor de tijd van het jaar. April zal als vrij koud de boeken in gaan met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 8,7 graden tegen 9,2 normaal. Daarmee is april bijna een graad kouder dan afgelopen december. Toen werd een bizar warmterecord van 9,6 graden genoteerd. Koningsdag wordt het een graad of 9. Daarmee is het maar liefst vijf graden kouder dan met Kerst!

  Dat april als te koud eindigt is opmerkelijk, want de eerste helft van de maand was het nog ruim twee graden warmer dan normaal. Op 3 april beleefden we de eerste officiële warme dag met maxima van meer dan 20 graden. Daarna kregen we vaak vrij zacht en wisselvallig weer met soms stevige buien.

  Sinds het weekend is het bijzonder koud en vanaf zondag kleurt de wereld lokaal en tijdelijk soms wit door sneeuw of hagel. Er gebeuren zelfs ongelukken door gladheid.

  Zondag beleefden we zelfs de koudste dag in eind april (21e t/m 30e) sinds 1989 met een maximumtemperatuur in De Bilt van 8,8 graden. Vandaag was het nog kouder met een maximum van 8,0 graden in De Bilt. Ook bij deze waarde moeten we terug naar 1989. Toen werd het op 26 april slechts 7,9 graden en op 23 april zelfs maar 6,9 graden! Gisteren en vandaag zijn samen de koudste dagen in eind april sinds 1989.

  Koningsdag kouder dan kerst

  Tot en met donderdag blijft het zeer koud met maxima van hooguit 10 graden. ’s Nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Koningsdag wordt het een graad of 9. Ter vergelijk: de afgelopen Kerst verliep recordwarm met in De Bilt 14,0 graden op Eerste Kerstdag en 14,4 graden op Tweede Kerstdag.

  Vanaf vrijdag wordt het iets minder koud, maar de middagtemperatuur blijft nog ver onder de normaal van 16 graden. De laatste tien dagen van april samen (3e decade) worden de koudste sinds ten minste 1991!

  Kou vanaf de Noordpool

  De extreme kou waar we nu mee te maken hebben wordt veroorzaakt door noordelijke winden die arctische lucht vanaf de Noordpool aanvoeren. De noordelijke stroming komt tot stand tussen krachtige hogedrukgebieden op de oceaan en felle depressies boven Scandinavië.

  Het ziet er naar dat de aanvoer van de poollucht uit het noorden eind van de week geleidelijk stopt. Toch houden we tot en met begin mei te maken met beneden normale temperaturen van 10-15 graden. Dit komt omdat de koude lucht die Europa is ingestroomd rondjes blijft draaien boven onze omgeving. Hierdoor raken we de buien niet kwijt.

  Een keer eerder een koudere april dan december

  Slechts een keer eerder verliep april kouder dan de voorgaande decembermaand. Dat was in 1989. April had toen een gemiddelde temperatuur van 6,9 graden, terwijl het in december gemiddeld 7,0 graden was.

  Foto: Erwin Klein, 24 april 2016 in Silvolde

  Door: Jaco van Wezel