Zomertijd begint met winters weer

25 maart 2023, 07:30

Vannacht gaat de zomertijd weer in. Foto: Ab Donker

Komende nacht wordt de klok één uur vooruitgezet en begint de zomertijd. Op deze laatste dag in wintertijd komt het tot felle buien. Daarbij stijgt de temperatuur nog naar 10 tot 13 graden. Zondag valt in het zuiden en midden geruime tijd regen en is het 8-9 graden. Maandag is het ronduit koud met winterse buien en nog lagere temperaturen.

De dagen worden inmiddels steeds langer en als je vroeg wakker bent dan zie je al voor zeven uur de zon opkomen. In de avond is het nog relatief vroeg donker, maar met het verzetten van de klok is het zondagavond langer licht en wordt het pas tegen half negen donker. De vroege vogels zitten wat langer in het donker, maar dat is maar van korte duur.

Het weerbeeld laat morgen veel bewolking zien en vooral in het midden en zuiden is het regenachtig. In het noorden is het droog en kan de zon doorbreken. De wind waait uit het noorden en voert koudere lucht aan. De temperatuur blijft steken onder de 10 graden en met maxima van 8 of 9 graden is het vrij koud voor eind maart.

Geen winter- en zomertijd, maar vierseizoenentijd

Maandag koud met winterse buien

Als je denkt dat het bij één vrij koude dag blijft, dan kom je bedrogen uit. Maandag wordt nog koudere lucht aangevoerd. In de vroege ochtend is het slechts een paar graden boven nul en voor het gevoel is het nog kouder. Er trekken buien over het land en deze buien zijn winters en gaan gepaard met hagel en natte sneeuw.

Tussen de buien door schijnt de zon flink en stijgt het kwik naar 6 tot 8 graden, maar tijdens buien is het kouder. Tel daarbij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind op en het voelt ijskoud aan. Maandagavond wordt het droog en in de nacht naar dinsdag gaat het landinwaarts licht vriezen.

Zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan

Kou verdwijnt weer

Dinsdag blijft de temperatuur nog op veel plaatsen onder 10 graden, maar vanaf woensdag gaat de kou weer uit de lucht. Aan het eind van de week is het 12 tot 18 graden. Het weerbeeld blijft wisselvallig met dagelijks een grote kans op regen. De details voor het weer de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black