Eerste bosbrand van het jaar verwoest ruim 3000 hectare in Spanje

25 maart 2023, 10:00

Bosbrand in Spanje. Foto: ANP/EPA/Biel Aliño

In het oosten van Spanje heeft de eerste grote bosbrand van het jaar gewoed, meldt persbureau Reuters vrijdag. Rondom Valencia werd door het vuur meer dan 3000 hectare grond verwoest. Zo'n 1500 inwoners moesten volgens de autoriteiten wegens brandgevaar hun huis verlaten.

De brandweer zette in de nacht naar vrijdag en op de dag zelf in totaal achttien blusvliegtuigen en helikopters in om de brand te bestrijden. Door de harde wind en de "zomerse" temperaturen rondom het dorpje Villanueva de Viver had de brandweer naar eigen zeggen moeite om het vuur onder controle te krijgen.

Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is de bosbrand het gevolg van klimaatverandering. "Deze brand, zeker zo vroeg in het jaar, is opnieuw het bewijs van klimaatverandering waar wij mee te maken hebben en die met name landen als dat van ons beïnvloedt en verwoest", aldus de regeringsleider tijdens een bijeenkomst in Brussel.

Spanje kampt de afgelopen drie jaar al met langdurige droogte en een jaarlijkse hoeveelheid regen die onder het gemiddelde ligt. Vorig jaar waren er bijna 500 bosbranden die in totaal een recordhoeveelheid van 307.000 hectare grond in de as legden.

Dat deze brand zo vroeg komt is niet verwonderlijk. In het westen en zuiden van Europa is het veel droger dan normaal.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black