Weeronline
Weeronline
  Schonere lucht door lockdowns

  Schonere lucht door lockdowns in Europese steden

  Aangemaakt: 25 mrt 2020, 12:33 uur

  De luchtvervuiling in Europa is sterk afgenomen, vooral in grote steden waar lockdowns van kracht zijn. Doordat er minder verkeer is als gevolg van maatregelen tegen de coronacrisis zijn de concentraties stikstofdioxide (NO2) op sommige plekken gehalveerd. Wat het effect is van de schonere lucht op coronapatiënten is niet bekend. 

  Het Europees Milieuagentschap meldt dat op basis van metingen op 3000 locaties verspreid over Europa. In Barcelona, Madrid en Lissabon zijn afgelopen week dalingen tussen de 40 en 55 procent geregistreerd.

  Helft minder stikstofdioxide in de lucht in Bergamo

  De gemeten hoeveelheid stikstofdioxide in Milaan was de afgelopen vier weken een kwart lager dan een jaar geleden en in Rome tot 35 procent. In het zwaar getroffen Bergamo werd vorige week 47 procent minder stikstofdioxide uitgestoten.

  Blootstelling aan stikstofdioxide kan zorgen voor luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties. Het is niet duidelijk of dit de toestand van mensen met het coronavirus verslechtert, aldus het agentschap in Kopenhagen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

  Schonere lucht in Nederland

  In Nederland is de luchtkwaliteit momenteel matig. Dit komt doordat het al dagenlang droog is en vervuiling (vooral door ozon) zich ophoopt in de atmosfeer. Ook waait er al een paar dagen een oostenwind, waarmee luchtvervuiling uit landen ten oosten van ons wordt aangevoerd.

  Toch zou de lucht met meer verkeer waarschijnlijk viezer zijn geweest. De dagelijkse pieken in de uitstoot van stikstofdioxide en fijn stof die te maken hebben met de ochtend- en avondspits lijken minder hoog dan in een vergelijkbare situatie voor de maatregelen om zoveel mogelijk thuis te werken. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen welk deel gerelateerd is aan het weer en welk deel aan het weer.

  Foto: EPA

  Door: Jaco van Wezel