Weeronline
Weeronline
  Lente officieel kouder dan winter met vorst en ijs bij zonsopkomst

  Officieel kouder in lente dan in winter

  Aangemaakt: 25 mrt 2020, 07:52 uur

  Ook in De Bilt is het nu officieel kouder in de lente dan afgelopen winter. Vannacht daalde de temperatuur op het hoofdstation naar -4,3 graden en dat is de laagste waarde van dit jaar tot nu toe. De laagste temperatuur van de winter (december, januari en februari) in De Bilt was -3,4 graden. Die koudste nacht dateert alweer van 28 december 2019.  

  Eerder deze week noteerde Woensdrecht van alle Nederlandse weerstations al de laagste temperatuur van het winterhalfjaar. In de vroege dinsdagochtend koelde het op de vliegbasis bij de Brabantse plaats af naar -6,1 graden. Vanochtend vroeg werd het daar zelfs nog net iets kouder met -6,2 graden om 6:40 uur. Het was de koudste nacht sinds 31 januari 2019, toen in het Groningse Nieuw-Beerta een minimumtemperatuur van -9 graden werd gemeten.

  Tot deze week was de laagste temperatuur van het huidige winterhalfjaar -5,4 graden. Die waarde werd op 21 januari gemeten in Maastricht.

  Minimumtemperatuur op woensdag 25 maart

  Het koude weer wordt veroorzaakt door een stevige oostenwind die vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land blaast. Komende dagen draait de wind geleidelijk naar het noorden en neemt de bewolking toe. Het gevolg is dat de nachten minder koud verlopen met minima die een paar graden boven nul uitkomen. Na het weekend neemt de kans op nachtvorst weer toe.

  Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Yannick Damen