natte sneeuw donderdag

Natte sneeuw verwacht op donderdag

Aangemaakt: 25 feb 2020, 14:31 uur

De winter doet een kleine uithaal met donderdag kans op natte sneeuw. Met 3-5 graden beleven we de koudste dag in ruim een maand tijd. In de Limburgse heuvels kan het tijdelijk wit worden. In de rest van het land valt regen en kletsnatte sneeuw en wordt het alleen waterkoud. De gevoelstemperatuur ligt dan onder het vriespunt.

Donderdag is het voor het eerst deze maand kouder dan normaal. ’s Nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt en lokaal kan het een graadje vriezen. Overdag wordt het niet warmer dan 3-5 graden en daarmee is het de koudste dag sinds 25 januari.

Een neerslaggebied trekt vanuit het zuidwesten over het land en kan tijdelijk wat sneeuw opleveren. Op de meeste plaatsen is de temperatuur net twee graden te hoog voor sneeuwval. Het wordt wel waterkoud met gevoelstemperaturen onder nul. In het zuiden en op de Veluwe kan de eerste regen donderdag samengaan met hele natte sneeuw. Daarmee zal het landschap niet wit kleuren.

In de Limburgse heuvels zijn de condities voor sneeuwval gunstiger. Door de hoogte is het net wat kouder en is de kans op neerslag ook groter. Vanaf een hoogte van zo’n 200 meter kan het een beetje sneeuwen en als de lichte sneeuwval een tijdje aanhoudt kan het wel degelijk even wit worden. Of dat daadwerkelijk gebeurt is nog niet zeker. De temperatuur mag in de ochtend niet te snel stijgen. Ook de wind kan een spelbreker zijn door de sneeuw te laten smelten voordat het de grond bereikt, want het vriest overdag niet.

Ook woensdag kan het heel vroeg in de ochtend in Zuid-Limburg een beetje sneeuwen bij een graad of 2.

Buitenkansje voor winterliefhebbers

Voor liefhebbers van ijs en sneeuw was het een winterseizoen van niks en de meteorologische winter is ook niet voor niets de op één na warmste. Het koudere weer met kans op (natte) sneeuw staat in groot contrast met de bovengemiddelde temperaturen van het afgelopen weekend en ook komende zaterdag is het zacht.

Lees ook of het in de toekomst stopt met sneeuwen door klimaatverandering.

Foto: ANP

Door: Matthijs van der Linden