Warm weer goed voor muggen in Duitsland

25 februari 2019, 13:23

Mild-weer-is-goed-voor-muggen-ANP-52887455-1280x600

Het huidige milde weer in Duitsland is goed voor muggen. De insecten hebben de winter doorgebracht in kelders of zolders en zwermen uit zodra de temperaturen stijgen. Van een muggenplaag bij onze oosterburen is nog geen sprake. Daarvoor is het momenteel te droog. Wel neemt de vrees toe dat exotische muggensoorten zich in Duitsland staande weten te houden.

Doreen Walther van het Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) in Müncheberg zegt tegen persbureau DPA dat muggen vochtige broedplaatsen nodig hebben om hun eieren te leggen. De lange periode van droogte in de afgelopen zomer heeft de voortplanting vertraagd. Maar volgens Walther kunnen gelegde eieren jarenlang overleven. Bij een vochtige periode komen de larven alsnog uit.

De droogte deerde de huismuggen niet. Die hebben genoeg vochtige plekken kunnen vinden. Volgens de muggenexpert hebben de zogenaamde invasieve soorten, de soorten die naar Duitsland zijn geëmigreerd of er zijn geïntroduceerd, de droogte van vorig jaar ook goed doorstaan. Terwijl inheemse soorten diepwatergebieden nodig hebben om hun eieren te kunnen leggen, hebben exotische soorten genoeg aan plekken met een extreem laag waterniveau. Ze zijn zo gevaarlijk omdat ze virussen van ernstige tropische ziekten zoals Dengue of Zika koorts op mensen kunnen overdragen. “Drie van deze soorten hebben zich al in Duitsland gevestigd”, waarschuwt Walther.

Dit jaar zijn de muggen vroeg volgens Walther. In de regel zijn de startmaanden maart en april. “De hongerende vrouwtjes gaan op jacht. Ze hebben bloed nodig om hun eieren te kunnen leggen. Een vrouwelijke mug kon minstens 300 eieren in één keer leggen.

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black