Tropische storm Sebastien brengt regen en wind naar Nederland

27 november 2019, 07:39

regennov19-anp-1280x600

Woensdag en donderdag worden natte herfstdagen met veel wind. Dit onstuimige weer wordt veroorzaakt door de overblijfselen van tropische storm Sebastien. Dit tropische systeem ligt maandagochtend vlak ten noorden van de Azoren en trekt richting de Britse Eilanden. Woensdag en donderdag trekt hij, als gewoon lagedrukgebied, over de Noordzee. Naast regen en wind brengt Sebastien ook zachte lucht mee. Het wordt woensdag 10-13 graden.

In de loop van dinsdag krijgen Bretagne, de zuidkust van Engeland en Het Kanaal te maken met Sebastien. Daar komt het tot storm. Nederland krijgt als eerste woensdagochtend te maken met regen van Sebastien. De zuidenwind is dan matig tot vrij krachtig. In de loop van woensdagmiddag en -avond draait de wind naar het zuidwesten en wordt vrij krachtig landinwaarts en hard (7 Bft.) aan zee. Bovendien is de wind zeer vlagerig met mogelijk windstoten tot 75 km/uur.

Met 10 graden in het noorden tot 13 graden in Limburg is het woensdag zacht voor eind november. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar op 7-8 graden.

Donderdag draait de wind van zuidwest naar west en is opnieuw hard (7 Bft.) aan zee. In rap tempo trekken vanaf de Noordzee buien over het land. De zon krijgen we maar weinig te zien en het is met 10-12 graden wederom relatief zacht.

Tropische Storm Sebastien brengt 2019 in top actiefste orkaanseizoenen

Tropische storm Sebastien is het 20e tropische systeem van het jaar in het Atlantisch gebied. Daarbij is het de 18e die uitgroeide tot minimaal een tropische storm en daarmee een naam kreeg. De ‘S’ is de 19e letter van het alfabet, de ‘Q’ is overgeslagen.

2019 komt hiermee op een gedeelde vierde plek in de lijst met actiefste orkaanseizoenen. Deze lijst loopt vanaf het jaar 1967. Sinds dat jaar worden tropische systemen boven de Atlantische Oceaan gevolgd met behulp van satellieten. Het actiefste jaar sinds het begin van deze metingen is 2005. In dat jaar kwam het tot 28 stormen die een naam kregen.

Lees meer over tropische stormen en orkanen.

Check ook het meest actuele weerbericht voor Nederland.

Foto: ANP

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook