Weeronline
Weeronline
  wintertijd begonnen invloed op het verkeer

  Wintertijd begonnen: deze invloed heeft het op het verkeer

  Aangemaakt: 25 okt 2020, 07:01 uur

  De wintertijd is weer begonnen! Dat betekende afgelopen nacht een extra uurtje slaap, maar het betekent ook dat het weer eerder donker is. In dit artikel vertellen we je wat voor invloed de wintertijd op het verkeer in de avondspits heeft en waar we de komende dagen aan moeten wennen.

  Deze week gaat de zon alweer rond 17:15 uur onder en dat zal even wennen zijn. Voor het eerst dit najaar valt daardoor een deel van de avondspits in het donker en ook de laagstaande zon is weer van de partij. In de ochtend komt de zon op rond 7:30 uur, dus ook de ochtendspits wordt deels in het donker gereden. Nou is het vanwege de huidige situatie een stuk rustiger op de weg, maar wie onderweg gaat kan alsnog hinder ondervinden van de tijdsverschuiving.

  Onder normale omstandigheden zorgde het extra donkere uurtje regelmatig voor recordlange avondspitsen. Na de herfstvakantie gingen veel mensen namelijk weer massaal naar werk of school. Tel daarbij de regen die regelmatig in november valt op en de vallende blaadjes en je hebt een recept voor drukte en ongelukken.

  Foto: Jannes Wiersema

  Hebben de wintertijd en het weer deze week invloed op het verkeer?

  Deze week is het écht Nederlands herfstweer en krijgen we alles wat de herfst ons in deze tijd van het jaar te bieden heeft. Komende dagen verlopen overwegend droog met zonnige perioden. Een hinderlijke laagstaande zon zit er dus zeker in. Wanneer het dan ook nog eens net heeft geregend na een bui, en dat behoort plaatselijk zeker tot de mogelijkheden, dan ligt het wegdek er als een spiegel bij, die het zonlicht flink weerkaatst.

  Vanaf woensdag neemt de kans op regen toe. Daarbij weet de zon nog wel geregeld te schijnen, maar wanneer regengebieden overtrekken is het gelijk een tijdje bewolkt. Als zo’n regengebied ons land in de namiddag aan doet, wordt het nog vroeger donker dan het al is.

  In ons uitgebreide weerbericht voor Nederland lees je precies met wat voor weer jij vandaag in het verkeer te maken kan krijgen.

  Verzet de klok een half uur

  In 2019 pleitten we bij Weeronline om de klok permanent een half uur te verzetten, tussen de winter- en zomertijd in. Een tijdsverschil van een half uur heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden. Zo leidt een verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel: Schaf wintertijd af en verzet de klok een half uur.

  Hoofdfoto: ANP XTRA / Lex van Lieshout

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen