Zuiden Nederland opnieuw wit door sneeuw

25 januari 2021, 09:41

e2d07b3f-sneeuw-in-limburg-1280x600

Zondagavond en afgelopen nacht viel in het zuiden van Nederland opnieuw sneeuw. In Zeeland en Brabant viel een paar centimeter, maar in het zuiden van Limburg ligt 3-5 cm verse sneeuw. In de Limburgse heuvels ligt nog steeds een groot deel van het pak sneeuw die in de nacht naar zondag viel. Ook op dit moment sneeuwt het nog een beetje. Vanochtend is in het hele land kans op lokale gladheid door bevriezing. In het westen komen ook winterse buien voor.

Een gebied met (natte) sneeuw heeft gisteravond het zuiden van het land wit gekleurd. Op veel plaatsen viel een dun laagje sneeuw bij een temperatuur net boven het vriespunt. De sneeuw bleef wel liggen, maar zal vandaag geleidelijk wegsmelten.

In het zuiden van Limburg is de meeste sneeuw gevallen en ligt een verse laag van 3-5 cm. Ook op dit moment sneeuwt het nog een beetje in het zuidoosten. In de Limburgse heuvels ligt een behoorlijke laag sneeuw. Dit komt doordat de sneeuw die in de nacht van zaterdag op zondag viel niet is gesmolten. Daar lag zondagochtend 10-16 cm sneeuw.

Op dit moment vriest het op veel plaatsen licht en in het noordoosten regionaal matig. Door bevriezing van natte wegen kan het in het hele land plaatselijk glad zijn. Ook kunnen enkele winterse buitjes in de kustprovincies lokale gladheid veroorzaken.

Sneeuw blijft langer liggen door coronamaatregelen

Doordat er weinig verkeer is, kan sneeuw langer op de weg blijven liggen. Sneeuw smelt veel beter wanneer het door de wielen van het wegverkeer goed wordt gemengd met het strooizout. Lees ook over de verschillende vormen van gladheid en waarom in Nederland sneeuw niet de ergste vorm van gladheid is.

Later in de week is het juist nat en zacht winterweer. Details hierover lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Wouter van Bernebeek

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook