Teruglezen: dooiaanval met code oranje voor ijzel

25 januari 2019, 00:26

ANP-sneeuw-zorgt-voor-overlast-op-snelwegen-1280x600

Zachte lucht heeft ons land veroverd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de noordoostelijke provincies werd het op grote schaal spekglad door ijzel. Voor de ijzel uit viel nog 1-3 cm sneeuw. In het westen en zuiden van het land zette de dooi in zonder gladheid. In het midden van het land was het lokaal wel tijdelijk glad door regen op een bevroren ondergrond.

Lees hieronder het live-blog terug:

23:45 Live-blog gesloten

Ook in het uiterste noordoosten verdwijnt de lokale gladheid in de komende uren. Het weekend verloopt zacht.

23:00 Code oranje ingetrokken

Ook in Groningen en Drenthe is de grootschalige gladheid voorbij. Er geldt nog wel tot begin van de nacht code geel voor lokale ijzel, die met name nog in het oosten van de provincie voorkomt. Ook kan het nog gladheid zijn door sneeuwresten. In het Friesland is de gladheid voorbij en in het oosten van Overijssel zullen de laatste wegen komend half uur ontdooien.

Waarschuwing-25-januari-2019-2300

22:40 Matige zichtcondities

Door motregen, nevel en lokaal ook mist is het zicht in het midden en oosten van het land matig. Dit heeft voor een deel ook te maken met vocht dat in de lucht terecht komt door dooiende sneeuw.

22:20 Zachte lucht dringt nu goed door

Aan de westkust is het inmiddels 8 graden en is er geen spoor meer van de winter te bekennen, terwijl het vooral in Groningen en Drenthe nog glibberen is op de wegen. We zien echter dat ook in Friesland de temperaturen nu for omhoog gaan. De luchttemperatuur ligt op veel plaatsen al op +5 graden en de laatste wegen zullen snel ontdooien.

Maximumtemperatuur-25-januari-2019-tot-2210

Maximumtemperatuur 25 januari 2019 tot 22:10 uur.

20:59 Van oranje naar geel in Friesland en Overijssel

Geleidelijk komen de wegen in Friesland en Overijssel boven nul. Het kan nog glad zijn door sneeuwresten en bevriezing. In het grensgebied met Groningen en Drenthe en in Twenthe is nog korte tijd ijzel mogelijk. In Drenthe en Groningen is nog sprake van grootschalige gladheid.

20:45 Luchttemperatuur boven nul, wegen nog niet

Op de actuele temperatuurkaart zien we dat de luchttemperatuur nu op alle KNMI-stations boven nul is.

Maximumtemperatuur-25-januari-tot-nu-toe

De kou zit echter nog in de grond. Het zal nog tot laat in de avond duren voordat alle wegen boven nul zijn en de gladheid door ijzel voorbij is. Vlak bij de Duitse grens op de A7 wordt nog -2 gemeten. Ondanks vele strooiacties kan regen hier gemakkelijk bevriezen.

Wegdektemperaturen-RWS

Wegdektemperaturen gemeten door Rijkswaterstaat. Bron: rijkswaterstaatstrooit.nl

20:30 Wegen in het noordoosten zijn op veel plaatsen spekglad

19:15 In Flevoland en Gelderland is de gladheid voorbij.

In het noordoosten houdt de gladheid nog enkele uren aan.

waarschuwing-noordoosten

19:00 In het noordoosten van Groningen viel vanmiddag voor de ijzel nog zo’n 3 cm sneeuw.

Vrij-25-Jan-2019-Jannes-Wiersema-036

3 cm sneeuw in Noordoost-Groningen Foto: J. Wiersema

18:50 De vorst in het noordoosten is bijna verdwenen, maar de gladheid zeker niet.

Veel wegen zijn nog gevroren en daarmee is de kans op gladheid onverminderd groot.

vorst-bijna-verdwenen-1

17:40 De strooiwagens zijn in het noordoosten massaal uitgerukt.

veel-strooiacties

17:35 De enige manier om met ijzel om te gaan is heel langzaam rijden of je reis uitstellen.

17:15 Wijs advies van Provincie Groningen.

17:00 Pas goed op als je in het noordoosten de weg op moet.

16:45 Flinke overlast door ijzel in de noordoostelijke provincies.

16:10 In het oosten van Flevoland en delen van Gelderland is de gladheid niet voorbij.

De temperatuur van het wegdek stijgt wel in beide provincies. In Utrecht, Brabant en Limburg is de gladheid voorbij.

code-oranje-in-het-noordoosten

16:00 Code oranje vanwege ijzel in het noordoosten!

Zachte lucht dringt langzaam de noordoostelijke provincies binnen. In Groningen en Drenthe vriest het 2-3 graden en valt wat (mot)sneeuw. In Friesland en Overijssel ligt de temperatuur in het westen iets boven nul, maar in het oosten van beide provincies vriest het nog. De temperatuur stijgt langzaam en de sneeuw gaat over in regen. Omdat de temperatuur van de wegen op verschillende plaatsen nog onder het vriespunt ligt stijgt de kans op ijzel. Naar verwachting krijgen ook Groningen en Drenthe de komende uren te maken met deze verraderlijke vorm van gladheid. Vanwege de grote kans op verraderlijke gladheid is in de provincies Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen code oranje van kracht.

15:30 IJzel in het noordwesten van Friesland.

De zachte lucht dringt Friesland binnen. De (mot)sneeuw maakt plaats voor regen en kan op bevroren wegen en voorwerpen ijzel veroorzaken.

15:00 In Gelderland valt lokaal wat motsneeuw, maar af toe ook motregen.

Omdat de wegen lokaal nog bevroren zijn is er kans op een beetje ijzel.

13:40 In Amsterdam valt motregen en is het een enkele graad boven nul.

De temperatuur blijft stijgen en daardoor neemt de kans op gladheid in het westen nu sterk af. De sneeuwresten smelten in hoog tempo.

20190125_135248

13:00 Gladheidbestrijders in Friesland zijn in de weer.

In delen van Friesland valt sneeuw en de neerslag breidt zich geleidelijk uit naar andere provincies in het noordoosten en oosten.

strooiactie-Friesland

12:35 In Friesland is het inmiddels gaan sneeuwen.

12:00 In de westelijke Randstad is de dooi ingetreden.

Af en toe valt er een beetje neerslag. Door de stijgende temperatuur is de motsneeuw overgegaan in motregen. In Amsterdam vallen nog kleine pluisjes motsneeuw.

Westelijke-Randstad-dooi

10:45 Wie nog wil genieten van de sneeuw moet snel zijn.

Vooral in het noordoosten en oosten gaat het nog wel even sneeuwen. Daarna volgt regen en is het over en uit met de sneeuw.

10:30 In het zuidwesten werd een beetje motsneeuw gemeld.

neerslag-in-het-zuidwesten

10:20 Neerslag komt eraan

Het neerslaggebied ligt inmiddels net ten westen van ons land. Lokaal wordt motregen gemeld, waardoor het spiegelglad wordt. Deze motregen wordt veroorzaakt door de mist die op veel plaatsen hangt. Wanneer straks het neerslaggebied over ons land trekt valt eerst een beetje sneeuw.

8:35 Mist en nevel

Regionaal is het nevelig en in het midden en zuiden komt mist voor. Het is voor het gevoel ijzig koud. Soort stilte voor de neerslag die later vanochtend volgt.

Mist-en-nevel-in-Wageningen-1

7:30 matige vorst in noordoosten

In vrijwel het hele land vriest het op dit moment nog. In het noordoosten is het op veel plaatsen behoorlijk koud met temperaturen van circa -6 graden. Het is bewolkt en daardoor loopt de temperatuur langzaam op. Wanneer het straks begint te sneeuwen vriest het in het noordoosten nog een paar graden.

20190125-temperatuur-0730-uur

Temperatuur om 7:30 uur

6:00 De verwachting

De neerslag bereikt het uiterste westen rond een uur of 11:00. Daarbij valt in de westelijke kustprovincies eerst natte sneeuw bij een temperatuur van 0 tot +1 graad. Al snel gaat de neerslag over in regen en stijgt het kwik naar 2-3 graden. Van gladheid is in het westen dus niet of nauwelijks sprake.

Precies tijdens avondspits

Het neerslaggebied trekt geleidelijk oostwaarts. Om ongeveer 13:00 uur begint het in een strook van Drachten naar Utrecht te sneeuwen. In het zuiden valt in de tweede helft van de middag af en toe lichte sneeuw, maar veel stelt de neerslag daar niet voor. Geleidelijk gaat de neerslag daar over in regen.

De neerslag bereikt het uiterste oosten van Drenthe, Overijssel en Gelderland om ongeveer 15:00 uur. Zuid-Limburg is als laatste aan de beurt met vanaf 16:00 uur neerslag.

In de provincies Friesland, Flevoland en Utrecht kan ongeveer 1 cm vallen. Daarbij ligt de temperatuur rond het vriespunt. In de loop van de middag, tijdens de avondspits, gaat de neerslag over in regen en is kans op IJZEL. Omdat de wegen nog ijskoud zijn van het winterse weer van afgelopen dagen kan de regen aan het wegdek vastvriezen. Zeker op platgereden sneeuw in woonwijken kan het spiegelglad worden. Waar een vers laagje sneeuw ligt zorgt ijzel juist niet voor extra gladheid. De regendruppels verdwijnen namelijk in het sneeuwdek. Vanavond verdwijnt de gladheid in het midden op de meeste plaatsen.

In het westen blijft gladheid tijdens de avondspits uit. Wel kan het door de lichte regen in de Randstad drukker zijn dan normaal.

Regionaal 2 cm sneeuw in het oosten en noordoosten

In het oosten en noordoosten sneeuwt het gedurende de middag en aan het begin van de avond een tijd en valt circa 2 cm. Tijdens sneeuwval ligt de temperatuur rond of iets onder het vriespunt. Geleidelijk dringt de dooi ook in het oosten en noordoosten door en gaat de sneeuw van het westen uit over in regen. Daardoor kan het regionaal spekglad worden door IJZEL. Ook de sneeuwresten zorgen voor gladheid.

Vannacht loopt de temperatuur in het hele land op en verdwijnt de gladheid geleidelijk. Aan het eind van de nacht is het 3-6 graden.

Foto: ANP

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black