Weeronline
Weeronline
  klimaatcrisis wordt het nieuwe normaal

  Wetenschappers: klimaatcrisis wordt het nieuwe normaal

  Aangemaakt: 24 sep 2020, 13:48 uur

  Amerika krijgt nu te maken met klimaatverandering op een manier waarvoor wetenschappers al jaren waarschuwen. In The New York Times waarschuwen wetenschappers dat effecten van de klimaatverandering intussen niet meer tegen zijn te houden. De klimaatcrisis wordt het nieuwe normaal.

  Gesprekken over klimaatverandering zijn doorgedrongen in het dagelijks leven en staan ​​centraal in de presidentiële campagne. Grote vraag is of klimaatverandering nog gestopt kan worden. De klimaatwetenschappers die de krant sprak, zijn overwegend pessimistisch, maar toch ook hoopvol. Hun meest ontnuchterende boodschap is dat het ergste nog moet komen en er eigenlijk geen weg terug meer is.

  De effecten van klimaatverandering die vandaag de dag zichtbaar zijn, zijn het resultaat van keuzes die landen decennia geleden hebben gemaakt, ondanks waarschuwingen van wetenschappers over de te betalen prijs in de vorm van meer heftige hittegolven, allesvernietigende bosbranden en een stijgende zeespiegel. Al die effecten zijn nu het nieuwe normaal. Landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben zo lang getwijfeld aan het terugdringen van de uitstoot van co2 dat de aarde in de komende decennia steeds meer opwarmt, ook al stappen we nu meteen af van het gebruik van fossiele brandstoffen.

  Klimaatverandering is niet meer te stoppen, stellen de wetenschappers. Maar we zijn nog ver verwijderd van een soort ‘game over’-moment. Het is nog niet te laat in actie te komen. Er kan nog veel worden gedaan om de komende schade te beperken en ons schrap te zetten tegen de komende megabranden en superstormen. Maar als we het roer nu radicaal omgooien, duurt het nog enkele decennia voor we daar iets van merken.

  Lees ook: vaker ernstige droogte door klimaatverandering.

  Foto: ANP / EPA / ANTIONIO JOSE

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP