Herfst losgebarsten in West-Europa

24 september 2019, 14:32

ANP-EPA-herfst-losgebarsten-in-West-Europa-1280x600
ANP-EPA-herfst-losgebarsten-in-West-Europa-1280x600

De officiële start van de astronomische herfst gaat deze week in West-Europa gepaard met herfstachtige omstandigheden. Boosdoener is voor een deel de orkaan Humberto, die huishield boven de Atlantische Oceaan.

Het herfstachtige weer wordt deels veroorzaakt door restanten van orkaan Humberto. Humberto is vlak voor het weekend volledig getransformeerd van tropische storm naar een doodnormale depressie zoals deze bij ons vaker voorkomen. Op dit moment ligt ex-orkaan ten westen van Ierland. Van storm is geen sprake en wat over is van Humberto verdwijnt woensdag. Humberto heeft dus voor een deel invloed op het weer bij ons, maar dat het nu herfstachtig is heeft niet alleen met deze ex-orkaan te maken. Ook de zogenaamde straalstroom, een gebied met heel veel wind op bijna 10 km hoogte, is aangewakkerd. Daardoor worden met een westelijke wind heel wat buien en soms zelfs stormen naar Europa geblazen.

Veel regen in Groot-Brittannië

Met name op de Britse Eilanden staat een stevige wind – al is van een officiële storm geen sprake. Tot en met het weekeinde kan in Groot-Brittannië zo’n 50 tot 70 millimeter regen vallen, evenveel als in het zuiden van Noorwegen.

Nederland en Denemarken krijgen minder neerslag te verwerken: daar valt zo’n 40 tot 60 millimeter. Het noorden van Duitsland staat tot komend weekend waarschijnlijk circa 40 millimeter te wachten.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: EPA

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black