Eindhoven nieuw absoluut record met 39,3 graden

22 november 2020, 15:18

Maarseveense-plassen-vanuit-de-lucht-1280x600

Vandaag steeg de temperatuur in Eindhoven naar 39,3 graden. Daarmee ging het absolute warmterecord van 38,6 graden uit het Gelderse Warnsveld na 75 jaar uit de boeken. Ook op de weerstations Gilze-Rijen, Ell en Arcen kwam de temperatuur boven het oude record van 23 augustus 1944 uit met 39,2 graden. In Volkel werd het 38,9 graden en Maastricht kwam tot 38,6 graden. Ook in De Bilt was het warmer dan ooit met 36,4 graden.

Vanwege de hitte is een sprake van een code oranje.

Lees ook het actuele weerbericht.

18:00 Einde live-blog

De temperaturen zullen vanaf nu langzaam dalen, met de nadruk op langzaam. Het wordt een warme plaknacht met regionaal minima boven 20 graden. Vanavond blijft de temperatuur in het binnenland nog lang boven 30 graden. Een westenwind zorgt voor verkoeling in de westelijke kustprovincies.

Infographic-Nationaal-Hitterecord

17:08 Warmste dag ooit in De Bilt

Het is officieel de warmste dag ooit gemeten in De Bilt. De temperatuur steeg daar vanmiddag naar 35,9 graden. Het oude record van 35,7 graden, gemeten op 19 juli 2006 en 26 juli 2018, is daarmee gebroken. Morgen wordt het 36 à 37 graden en kan dit record alweer worden gebroken.

17:01 Luchtkwaliteit is slecht

Door de combinatie van luchtvervuiling en hitte ontstaat ozon op leefniveau. Ozon hoger in de atmosfeer beschermt ons (deels) tegen de UV-straling van de zon en is dus gezond voor ons. Op leefniveau leidt dit tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en kortademigheid. Ook mensen zonder hart- en longziekten kunnen hier bij hoge concentraties ozon last van krijgen. Dat is nu het geval op veel plaatsen in Nederland. Sporten raden we af, omdat je dan de vuile lucht extra diep inademt in je longen. Daarnaast is sporten in deze hitte onverstandig.

Ozonconcentraties-in-het-Vondelpark

Ozonconcentraties in het Vondelpark

16:55 Ondertussen op Schiphol

Beeld: ANP

16:40 Vuilnismannen vroeger aan het werk om hitte

Vuilnisophalers gaan donderdag en vrijdag extra vroeg in de ochtend aan de slag. Dat moet er volgens de afvalbedrijven voor zorgen dat de vuilnismannen klaar zijn met hun werk voor de heetste uren van de dag aanbreken.

“Vuilnis ophalen is zwaar werk. De afvalophalers lopen elke dag een flinke afstand. We willen dat ze bij deze extreme temperaturen niet te lang in de volle zon lopen”, aldus een woordvoerster van afvalinzamelingsbedrijf Dar in Nijmegen.

In onder andere Amstelveen, Den Haag, Hoeksche Waard, Ede en Renkum moeten particulieren hun kliko’s of andere afvalbakken voor 07.00 uur aan de straat zetten. Dar is er in de regio Nijmegen nog eerder bij. Daar gaat de vuilnisdienst vanaf 06.00 uur langs de huizen.

16:30 Nieuwe koploper

Eindhoven gaat nu aan kop met 39,3 graden. Gedeeld tweede plaats voor Gilze-Rijen (Noord-Brabant) en Ell (Midden-Limburg) met 39,2 graden.

Maximumtemp-tot-1550

Maximumtemperatuur tot 16:40 uur

15:46 Ook een absoluut hitterecord in België

In België is woensdagmiddag het hitterecord uit 1947 verbroken. Het kwik steeg tot 38,9 graden in het dorp Kleine-Brogel in Belgisch Limburg, de hoogste temperatuur ooit gemeten in België, twittert nationaal weerman David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het Belgische weerinstituut KMI.

Donderdag wordt het mogelijks nog warmer, tot 40 graden.Voor woensdag en donderdag had het KMI al voor het eerst in België een code rood wegens hitte afgegeven. De temperaturen worden in België sinds 1833 in officiële meetstations geregistreerd.

Vanwege de hitte en droogte is voor alle natuurgebieden en bossen in Vlaanderen ook alarm wegens brandgevaar geslagen. Vuur maken is er verboden en de brandtorens worden permanent bemand. (ANP)

15:44 39,2 in Gilze-Rijen en 39,0 graden in Eindhoven

De opwarming is nog niet voorbij.

Maximumtemp-tot-1550

Maximumtemperatuur op 24 juli 2019 tot 15:50 uur

15:26 38,6 graden in Eindhoven

Ook in Eindhoven schiet de temperatuur richting 39 graden. Het is daar nu 38,6 graden, gelijk aan het oude record uit Warnsveld.

15:05 39,1 graden in Gilze-Rijen

In Gilze-Rijen werd om 15:00 uur een temperatuur van 39,1 graden gemeten. Dit is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in ons land. Het record stond op 38,6 graden en werd gemeten in het Gelderse Warnsveld op 23 augustus 1944. De temperatuur kan nog iets verder oplopen, maar de kans dat het vandaag 40 graden wordt is klein.

Warmterecord-Gilze-Rijen

Maximumtemperatuur tot 15:00 uur

Morgen wordt het in het zuiden en zuidoosten waarschijnlijk nog een fractie warmer dan vandaag en kan het nieuwe record direct worden aangescherpt. Volgens het Weeronline-weermodel wordt het morgen in het oosten van Noord-Brabant en in Noord-Limburg circa 40 graden.

In de westelijke kustprovincies wordt morgen duidelijk de heetste dag van de week met maxima van 36-38 graden. Vanmiddag steekt daar nog een verkoelende zeebries op, waardoor de temperatuur eind van de middag onder 30 graden duikt. Morgen blijft zeewind uit.

14:38 Drukte bij Wegenwacht door hitte

De tropische temperaturen leiden woensdag tot drukte bij de wegenwacht. De ANWB krijgt op een gemiddelde zomerse dag zo’n 2500 meldingen van pechgevallen. De verwachting is dat de teller aan het einde van de dag op zeker 3500 pechmeldingen zal staan. Donderdag en vrijdag zal dat aantal waarschijnlijk nog hoger liggen.

De meeste problemen hebben te maken met oude accu’s die het hebben begeven. “Bij normale temperaturen doen die het wel”, zegt woordvoerder Ad Vonk. Maar zodra de temperatuur oploopt, gaan de problemen opspelen.” Ook komen er veel meldingen binnen van auto’s met koelproblemen, waardoor de motor te warm wordt.

Drukte-bij-wegenwacht-door-hitte

Foto: ANP

Elektrische auto’s kampen met deze hoge temperaturen met andere problemen. “Daar zien we vooral problemen met de banden. Die slijten sneller doordat het asfalt heel heet is. Omdat elektrische auto’s sneller optrekken, is er een grotere kans dat de banden het begeven.” Maar er zijn ook voordelen: auto’s met een batterij hebben met warm weer een hogere actieradius, waardoor er meer kilometers gereden kunnen worden zonder op te hoeven laden.

Vanwege het warme weer heeft de wegenwacht meer mensen ingezet. Er zijn zo’n 20 man meer op pad. Om alle pechgevallen op te kunnen lossen, maar ook om te werkdruk te beperken. “Voor wegenwachters is dit weer behoorlijk zwaar. Op het asfalt is het vele malen heter dan de thermometer aangeeft. Daar kan de temperatuur zo oplopen tot 60 graden. Ze krijgen daarom meer pauze om bijvoorbeeld even de schaduw op te kunnen zoeken.” De piek in het aantal telefoontjes naar de Alarmcentrale moet overigens nog komen. “Die ligt tussen 16.00 en 19.00 uur. Dan komen mensen terug van het strand en het werk en treffen op de parkeerplaats een hete auto aan.” (ANP)

14:26 Hoogste julitemperatuur ooit gemeten

In Gilze-Rijen werd om 14:20 uur een temperatuur van 38,4 graden gemeten. Nooit eerder werd in juli op een officieel Nederlands weerstation zo’n hoge temperatuur gemeten. Het record stond op 38,2 graden en werd gemeten in Maastricht op 2 juli 2015 en in Arcen op 26 juli 2018. De temperatuur kan nog iets verder oplopen.

Het absolute warmterecord voor Nederland staat op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld. Het is goed mogelijk dat dit record vandaag of morgen sneuvelt. In het oosten van Noord-Brabant en in Noord-Limburg wordt het volgens het Weeronline-weermodel vandaag afgerond 39 graden en morgen 40 graden.

Maximumtemperatuur-24-juli-1430

Maximumtemperatuur tot 14:30 uur

In De Bilt werd het tot dusver 34,2 graden. Daarmee is het officieel de warmste 24 juli ooit gemeten. Het is nog geen absoluut record voor De Bilt. Die staat op 35,7 graden gemeten op 19 juli 2006 en 26 juli 2018.

14:11 Afgerond al 38 graden in het zuiden van Brabant

We naderen de maandrecords en absolute temperatuurrecords en het kan nog opwarmen tot begin van de avond.

Maximumtemperatuur-24-juli-14-uur

Maximumtemperatuur 24 juli 14 uur

13:30 Problemen met Haarlemse bruggen

De Waarderbrug en de Schouwbroekerbrug in Haarlem kunnen moeilijk open en dicht vanwege de extreme hitte, meldt de gemeente. Door de hoge temperaturen zet het staal uit, waardoor de bruggen niet goed functioneren.

Wegverkeer kan niet over de Waarderbrug omdat deze open is gezet. Auto’s en fietsers kunnen wel gebruik maken van de Schouwbroekerbrug, omdat deze in gesloten stand is geplaatst.

Problemen-met-Haarlemse-bruggen-door-hitte

Foto: ANP

Beide bruggen worden gekoeld met water. Omdat de Waarderbrug niet te gebruiken is, kan het verkeer omrijden via de Schoterbrug en de Prinsenbrug. Het is onduidelijk wanneer het wegverkeer weer van de Waarderbrug kan gebruikmaken. (ANP)

13:00 Kans om zeevonk te zien

Dankzij het hete weer kan er de komende avonden zeevonk te zien zijn in het water langs de kust. Wil je weten waarom er juist nu kans is op zeevonk? Check dan dit artikel.

ANP-19893263

Foto: ANP

12:55 Mogelijk doden door hitte in Frankrijk

De Franse autoriteiten bekijken of vijf sterfgevallen te wijten zijn aan de hittegolf. Bijna heel het land had dinsdag te maken met hoge temperaturen, met uitschieters van 40 graden in het noordoosten (Nancy en Dijon) en 41 graden in het midden (Auxerre).

Vooralsnog zijn er vijf sterfgevallen en 27 urgente opnames in ziekenhuizen geregistreerd die mogelijk een gevolg zijn van de hitte. Daarnaast zijn er nog honderden minder urgente gevallen in ziekenhuizen geweest die mogelijk een gevolg van het hete zomerweer zijn, meldde de nieuwssite BFMTV.

Het is niet meteen duidelijk of een patiënt aan de hitte of als gevolg van andere oorzaken of aandoeningen bezwijkt. Na de extreme hittegolf in augustus 2003 stelden de autoriteiten vast dat 15.000 mensen, vooral ouderen, mede als gevolg van de hitte waren overleden. (ANP)

Hitte-in-Parijs

Foto: EPA

12:15 36,1 graden in Gilze-Rijen

Het eerste record van de dag is een feit. Niet eerder was het zo warm in ons land op 24 juli als vandaag in Gilze-Rijen. Het werd daar om 12:10 uur 36,1 graden. Het oude record over alle weerstations stond op 35,5 graden en werd gemeten in 1994 te Gilze-Rijen (Noord-Brabant).

Het officiële dagrecord in De Bilt staat op 34,1 graden, gemeten in 1994. Ook dit record zal snel sneuvelen. Tot dusver werd het er maximaal 31,6 graden.

Vanmiddag loopt de temperatuur verder op en kan het in het zuidoosten 38 à 39 graden worden. Daarmee is de kans groot dat het julirecord over alle stations gebroken wordt. Dit staat op 38,2 graden en is gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en op 26 juli 2018 in Arcen.

Het is zelfs mogelijk dat het absolute warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld, sneuvelt. Morgen is de kans daarop nog groter.

Ook in De Bilt kan het de warmste dag ooit worden. Het record staat op 35,7 graden gemeten op 19 juli 2006 en 26 juli 2018. Vandaag zou dit record al gebroken kunnen worden. Morgen is de kans daarop groot, want het Weeronline-weermodel verwacht een maximumtemperatuur van 37 graden in De Bilt.

Maximumtemperatuur-24-juli-begin-middag

Maximumtemperatuur 24 juli tot 12:10 uur.

12:01 Schiphol besproeit taxibanen tegen vervorming

Luchthaven Schiphol gaat de taxibanen besproeien met water om vervorming van het asfalt te voorkomen. Het kan op de banen 50 graden worden, waardoor het asfalt begint te smelten. Als een vliegtuig dan een bocht maakt, vervormt de ondergrond.

Alleen de taxibanen worden natgemaakt, omdat daar bochten op worden gemaakt. Op de start- en landingsbanen draaien vliegtuigen niet, dus die hoeven niet besproeid te worden. Schiphol zet de wagens in die normaal in de winter worden gebruikt om dooimiddel over de banen te sproeien.

Taxibaan-Schiphol

Foto: ANP

Ook in de terminals van het vliegveld kan het warmer worden dan normaal, waarschuwt Schiphol. De temperatuur wordt continu in de gaten gehouden en mocht het te warm worden binnen, dan worden er extra airco’s geplaatst. (ANP)

11:39 Veel water voor paarden Oostvaardersplassen

De kudde paarden die in een afgesloten vangweide in de Oostvaardersplassen staat, krijgt op deze hete dagen extra veel water en fris hooi van de boswachters van Staatsbosbeheer. De boswachters houden de paarden goed in de gaten. De ervaring leert dat konikpaarden goed tegen hitte kunnen, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

De ruim 150 paarden staan al bijna twee maanden in de vangweide. Ze zouden half juli verhuizen naar een natuurgebied in Wit-Rusland. Door administratieve problemen in dat land heeft de verhuizing vertraging opgelopen. Het is nog niet bekend wanneer de kudde nu vertrekt.

Paarden-in-de-Oostvaardersplassen-

Foto: ANP

“Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar dat deden ze niet. Ze kozen er zelf voor op de open vlakte te blijven, waar ze een briesje kunnen opvangen”, aldus Staatsbosbeheer.

De dienst benadrukt dat de paarden, herten en runderen in het gebied wilde dieren zijn, die zich net als wild op andere plekken goed aanpassen aan de omstandigheden. Afdakjes bouwen en beschutting aanbrengen, zoals sommige actievoerders bepleiten, is daarom helemaal niet nodig. (ANP)

11:28 Wageningen Universiteit onderzoekt stadshitte met ballonnen

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en AMS Institute laten een weerballon op vanaf de Dam. Een dag lang worden ballonnen opgelaten om te meten hoe de hitte in de hoofdstad verschilt van de temperaturen van buiten de stad.

Beeld: ANP

11:20 Goed strandweer in de ochtend!

Op de stranden aan de westkust is het vanaf halverwege de ochtend al 30 graden!

Beeld: ANP

11:00 Airco, parasol, ventilator en zwembad gezocht

Ook op Marktplaats zoeken mensen verkoeling. Er wordt massaal gezocht op trefwoorden als airco, zwembad en parasol. Nederlanders typten de afgelopen dagen het zoekwoord ‘airco’ ruim 100.000 keer in, met een piek op dinsdag (bijna 48.000 zoekopdrachten). Het was het op een na populairste zoekwoord. ‘Gratis’ blijft het meestgebruikte zoekwoord.

Ook naar zwembaden (bijna 96.000 zoekopdrachten) en parasols (ruim 52.000 zoekopdrachten) is er de afgelopen dagen veel vraag. Naar ventilatoren werd 33.000 keer gezocht. Het aanbod is er ook: momenteel worden ruim 130.000 ventilatoren en airco’s, 37.000 zwembaden en meer dan 9500 parasols aangeboden.

Opvallend noemt de handelssite de stijgende vraag naar caravans en campers. Dinsdag werd hier al ruim 75.000 keer naar gezocht. (ANP)

10:50 Ook bij GP Duitsland snikheet

Komend raceweekend is het heet in Duitsland. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag is het droog, zonnig en komt de maximumtemperatuur uit op maar liefst 39 graden! Daarna stijgt de kans op een onweersbui.

Lees hier de verwachting

De-vonken-spatten-er-vanaf-in-Hockenheim-e1563957816847

Foto: ANP

10:30 Nu al tropisch

Zoals verwacht schiet de temperatuur vanochtend als een raket omhoog. Nu al is het op veel plaatsen tropisch warm.

Halverwege-de-ochtend-al-tropisch

Maximumtemperatuur tot 10:20 uur.

8:40  Rustiger aandoen vanwege hitte, smog en zonkracht

Met de warme nachten en extreme hitte overdag en aan het begin van de avond is het raadzaam om je aan te passen aan de hitte. Ook is er grote kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit wordt volgens de verwachting van het RIVM regionaal slecht en lokaal mogelijk zelfs zeer slecht. Sporten is bij deze omstandigheden onverstandig. Pas ook op voor de krachtige zon. Ga je midden op de dag in de volle zon zitten dan loop je het risico op een zonnesteek en verbranding.

Lees hier onze hitte-tips.

Slechte-luchtkwaliteit

Bron: luchtmeetnet.nl

8:31 Let op invloed hitte op werking medicijnen

80 procent van de ouderen die medicijnen gebruiken, zijn zich niet bewust van de invloed van hitte op de werking van hun medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Sommige medicijnen kunnen in combinatie met warme weersomstandigheden de temperatuur van het lichaam beïnvloeden, aldus de organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes. Volgens het onderzoek neemt slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

Het Rode Kruis adviseert om alert te zijn op het effect van hitte op medicatie en in ieder geval de bijsluiter te controleren. “Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc. (ANP)

Medicijnen-en-hitte

Foto: ANP

8:20 Code rood in België

Voor het eerst is in België een code rood wegens de hitte afgegeven. Het alarm geldt voor de komende dagen, meldt het Belgisch weerinstituut KMI.

Volgens het KMI worden woensdag en donderdag “de objectieve criteria van de alarmfase bereikt” met verwachte lokale temperaturen van 39 en 40 graden. Er is bij het besluit ook rekening gehouden met de ozonwaarden in de lucht.

Het instituut raadt mensen met de aanstaande “verzengende hitte” aan veel te drinken, het zoutgehalte op peil te houden, het rustig aan te doen, in een gekoelde ruimte te verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, en directe zonnestralen te vermijden. Ook wordt men opgeroepen “actie te ondernemen om uzelf en anderen in veiligheid te brengen en de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op te volgen”, aldus het KMI op zijn website. (ANP)

Waarschuwing van het KMI

6:55 Huidige absolute warmterecords minimumtemperatuur

De absolute warmterecords wat betreft de minimumtemperatuur zijn van 27 juli vorig jaar. In De Bilt werd het toen niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record staat op naam van Deelen, nabij Arnhem. Het werd daar niet kouder dan 24,4 graden.

6:52 Nog geen officiële tropennacht

Op hoofdstation De Bilt koelde het af tot 16,6 graden. Daarmee was het nog geen officiële tropennacht. Komende nachten is de kans op een officiële tropennacht groot. In de nacht naar vrijdag wordt het waarschijnlijk niet kouder dan 22 graden in De Bilt.

6:50 Regionale tropennacht

In het zuiden en westen van het land werd het vannacht op een aantal plaatsen afgelopen nacht niet kouder dan 20 graden. Hiermee is de eerste regionale tropennacht van deze hete periode een feit. Komende nachten komt de temperatuur op meer plaatsen niet onder 20 graden. Vooral de nacht van donderdag naar vrijdag wordt een bijzonder warme. De absolute minimumtemperatuur-warmterecords staan dan op het spel.

Extreme-hitte-met-tropennacht-24-juli-2019

Minimumtemperatuur 24 juli 2019.

Het warmst was het afgelopen nacht in Vlissingen met een minimumtemperatuur van 22,1 graden. In Maastricht werd het niet kouder dan 21,5 graden. Omdat het vanavond lang heet blijft zullen deze waarden als minimumtemperatuur van vandaag overeind blijven.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black