Zware regenval in uitgedroogde Zuid-Spaanse regio's

24 mei 2023, 11:50

Extreme regenval in Cartagena, Murcia, 23 Mei 2023, Foto: ANP/EPA/Marcial Guillen

Uitgedroogde Zuid-Spaanse regio's kampen met zware regenval. De Spaanse autoriteiten lieten scholen, universiteiten en kinderdagverblijven sluiten. Veel kelders liepen onder en wegen moesten worden afgesloten.

Vooral de regio's Murcia, Valencia en Andalusië zijn zwaar getroffen. In de stad Cartagena (Murcia) aan de Middellandse Zee stonden auto's vrijwel tot het dak in het water.

Op sommige plekken in de regio Valencia viel in een paar dagen meer regen dan in de afgelopen zes maanden bij elkaar, aldus het nationale weerbureau. De stad Ontinyent brak het record van de meeste regenval op één dag in mei in de afgelopen honderd jaar, met tot wel 130 liter per vierkante meter.

Deze regenval kan helpen de gevolgen van de langdurige droogte, die Spanje teistert, te verminderen. Het land was op weg de droogste lente te registreren sinds het begin van de metingen in 1961. De landelijke neerslag tussen oktober 2022 en 21 mei van dit jaar was ruim een kwart lager dan het gemiddelde voor die periode.

Meer buien verwacht

De komende tijd blijft het flink wisselvallig in delen van Spanje. Echter lijkt de meeste neerslag de komende tijd bestemd voor het binnenland. Hier kunnen dagelijks enkele pittige regen- of onweersbuien vallen. Tot en met het einde van de week kan er in het binnenland op uitgebreide schaal 20 tot 50 mm regen vallen met lokaal uitschieters naar 80 mm.

In de zwaar getroffen regio's Murcia, Valencia en Andalusië worden ook buien verwacht, maar zoveel regen als afgelopen dagen is zeker niet aan de orde. Toch kan ook hier nog enkele tientallen millimeters regen vallen deze week, waarbij de meeste neerslag wordt verwacht net ten westen van Valencia.

De regen die nog gaat vallen helpt verder met het tegengaan van de droogte in de gebieden, echter is er nog veel meer regen nodig om de waterreservoirs volledig op peil te krijgen, iets wat nu nog lang niet aan de orde is.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black