Onweer voorspeld voor noorden Italië, nationale rouw na noodweer

24 mei 2023, 15:45

Enorme ravage in delen van Emilia-Romagna na extreme regen, 24 Mei 2023. Foto: ANP/EPA/FABRIZIO ZANI

In het noorden van Italië kan het flink gaan onweren waarbij in korte tijd veel regen valt en wateroverlast mogelijk is. Bij eerdere overstromingen in Noord-Italië vielen vijftien doden. Het land staat hierbij stil: bij overheidsgebouwen hangen vlaggen halfstok, berichten Italiaanse media.

Donderdag kan ten noorden en westen van Turijn in korte tijd veel regen vallen: 20 tot lokaal 75 millimeter is mogelijk. Dit kan plaatselijk voor flink wat wateroverlast zorgen met eventueel modderstromen als gevolg. Ook stroomt een gedeelte van dit water in de rivier de Po, waardoor hier weer tijdelijk hogere waterstanden verwacht kunnen worden.

Extreme regenval leidde vorige week tot overstromingen en aardverschuivingen in de regio Emilia-Romagna. Tienduizenden mensen raakten ontheemd en de schade loopt naar verwachting op tot in de miljarden. De autoriteiten waarschuwen bovendien voor vervuild water en raden het af om buiten met blote voeten of slippers te lopen. De regering heeft inmiddels een steunpakket aangekondigd van 2 miljard euro. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wordt donderdag verwacht in het rampgebied.

Ook in zwaar getroffen gebied enkele buien

Er wordt rekening gehouden met nieuwe regenval in de zwaar getroffen regio Emilia-Romagna, maar zo hevig als afgelopen tijd zal het zeker niet zijn. Er wordt hooguit 10 tot 20 millimeter verwacht. Ondanks enkele onweersbuien zullen er genoeg droge momenten zijn waarbij het zonnetje flink schijnt.

Hoewel de weersverwachting nog wat onzeker is, lijkt het erop dat ook volgende week de wisselvalligheid aanhoudt in delen van Noord-Italië.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black