Weeronline
Weeronline

  Dit weekend prima weer om naar buiten te gaan

  Aangemaakt: 24 mei 2019, 07:44 uur

  Vandaag worden we lekker verwend met in het binnenland een temperatuur van meer dan 20 graden en zonnige perioden. Dit weekend wordt het iets koeler. De maximumtemperatuur komt op veel plekken niet boven de 20 graden uit. Toch is de temperatuur met gemiddeld een graad of 18 normaal voor deze tijd van het jaar. Er zit wat regen in de verwachting, maar veel plaatsen houden het zaterdag en zondag droog.

  Vandaag is het in het Waddengebied vrij fris met maxima van 16-18 graden. Aan de westkust is het een graad of 17. Door de matige noordwestenwind kan het in de kustgebieden enkele graden kouder aanvoelen. In het noorden en noodoosten wordt het 19-20 graden. In het midden en zuiden komt de maximumtemperatuur uit op 21-23 graden. In het zuidoosten kan zelfs ruim 24 graden worden! Daarmee is het warmer dan normaal. Maxima van 16-20 graden zijn gebruikelijk. Het is een vrij zonnige dag. In het zuidoosten en oosten ontstaan stapelwolken en vooral in Limburg is kans op een bui. Elders blijft het droog.

  Overwegend droge zaterdag

  Zaterdagochtend kan in het westen en zuidwesten af en toe lichte regen vallen en ook het noorden maakt kans op een spatje. ’s Ochtends is er vrij veel bewolking, maar in de middag breekt vanuit het noordwesten de zon door. Daarmee is het zaterdagmiddag heerlijk weer om naar buiten te gaan. Daarbij is het verstandig om je in te smeren, want dit weekend is de zonkracht 6-7. Een onbeschermde huid kan dan al na circa 20 minuten verbranden.

  In de avond is het nog een tijdje lekker zonnig en staat er weinig wind. Rond zonsondergang is het 10-14 graden. Vanuit het westen trekken sluierwolken over het land.

  Zondag maximaal 21 graden

  Zondagochtend zijn er wolkenvelden, maar is er ook ruimte voor de zon. De meeste zon is voor het zuiden. Het noorden maakt kans op een spatje regen.

  In de middag is er wederom een afwisseling van bewolking en zon. In het binnenland kan een lokale bui ontstaan, maar veel plaatsen houden het droog. De zon schijnt regelmatig en de maxima komen uit op een graad of 16 in het Waddengebied en 17-19 in de kustprovincies en 19-21 in het binnenland. De wind is zwak tot matig. Aan de westkust kan de wind vrij krachtig worden. In de avond neemt de bewolking toe. Vanuit het noordwesten breidt een gebied met buien zich over het land uit.

  Volgende week frisser

  Waar dit weekend nog genoten kan worden van lenteachtige temperaturen, is dit de eerste helft van komende week niet het geval. Het wordt een aantal graden koeler. Op woensdag komen de maxima uit op 13-16 graden. Dit is net wat frisser dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Daarnaast is de regenjas of paraplu nodig, want het wordt wisselvallig.

  Foto: ANP

  Door: Marlotte van der Heiden