Dit wordt het weer met Koningsdag

24 april 2021, 08:30

Feestdagen
Dit wordt het weer met Koningsdag

Nog een paar dagen en dan is het zover: Koningsdag 2021! Nog niet het uitbundige feest waarop velen hadden gehoopt, maar waarschijnlijk ga je wel lekker naar buiten in jouw buurt. Ook bij spelletjes in eigen tuin of op straat is een lekker oranjezonnetje wel zo fijn. In dit artikel vertellen we jou wat het weer wordt met Koningsdag. 

Al een week geleden konden we vertellen dat Koningsdag waarschijnlijk rustig zou verlopen. Die verwachting is ongewijzigd. Er waait een zwakke tot matige, aan zee soms vrij krachtige, oostelijke wind en de kans op een bui is zeer klein. Als het tot een bui komt is dit heel plaatselijk en kortdurend. Verder is er een afwisseling van wolken en zon. 

De temperatuurverwachting voor Koningsdag was afgelopen week nog onzeker, maar inmiddels is ook dat duidelijk geworden. Een warme Koningsdag kunnen we vergeten, maar flink koud wordt het ook weer niet.

Vorst op Koningsdag
Vorst op Koningsdag

Vorst op Koningsdag 2017 in Eerbeek. Foto: Jan Buskes.

Normaal is het eind april 14 graden in het noordwesten van het land tot lokaal 18 in het zuidoosten. Dit keer wordt het 10 graden op de Wadden tot 16 graden in Brabant en Limburg. Als het tegenzit wordt het nog een paar graden kouder. Zoek je een plekje uit de wind en in de zon op dan merk je toch dat het eind april is. De zon staat hoog aan de hemel en geeft veel warmte. De winterjas kan dan in het zuidoosten van het land vervangen worden door een zomerjas of trui. Je winterjas heb je 's ochtends vroeg overigens nog wel nodig. Regionaal kan het dan namelijk licht vriezen.

Er wordt op Koningsdag zonkracht 4 verwacht, dus let erop dat je gezicht (ondanks het koude weer) na 30-60 minuten kan verbranden. 

Een van de koudste koninklijke feestdagen ooit?

Hoewel het met Koningsdag dit jaar vrij koud is zit een top-10 notering in de lijst met koudste koninklijke feestdagen er waarschijnlijk niet in. De top-10 laagste maximumtemperaturen in De Bilt sinds 1949 op onze koninklijke feestdag bestaat uit waarden van 11 graden en lager. In De Bilt wordt het deze dinsdag waarschijnlijk 13-14 graden. Als het dinsdagochtend 1,1 graad of kouder is levert dit wel een top-10 notering op in de lijst met koudste koninklijke feestnachten. Helaas is er dit jaar sowieso geen ruimte voor nachtelijke feesten, dus van die kou zullen weinig mensen last hebben.

Koningsdag 2016: koud met buien. Foto: Burry van den Brink.
Koningsdag 2016: koud met buien. Foto: Burry van den Brink.

Koningsdag 2016: koud met buien. Foto: Burry van den Brink

De koudste koninklijke feestdag ooit beleefden we op Koninginnedag 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden in De Bilt. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. Sinds 2014 vieren we Koningsdag en tot 2020 verliepen alle edities te koud. In 2016 werd het met slechts 10,7 graden de koudste koninklijke feestdag sinds 1985 en in 2017 was het met 10,9 graden niet veel warmer. Vorig jaar kwam het dan eindelijk tot een warme Koningsdag met 20,7 graden in De Bilt. Vooralsnog blijkt dit een eendagsvlieg geweest te zijn en gaan we dit jaar weer op de koude tour. De allerwarmste koninklijke feestdag beleefden we in 1993. Het werd toen met 26,9 graden zelfs zomers warm. 

Hoofdfoto: Martin Vye

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven