Weeronline
Weeronline

  Zo droog is het bij de buren

  Aangemaakt: 24 apr 2019, 11:59 uur

  Duitsland dreigt af te stevenen op opnieuw een lange periode van aanhoudende droogte. Daarvoor waarschuwt de Duitse weerdienst DWD. “Als het droge weer in de komende maanden aanhoudt, zou de droogte van 2018 zich kunnen herhalen of zelfs overtroffen worden”, zegt het hoofd van de agrarische meteorologiedienst van de DWD, Udo Busch.

  Aan het begin van het groeiseizoen was de bodem in veel regio’s in Duitsland veel droger dan het langjarige gemiddelde en zelfs droger dan in april vorig jaar. Toen konden planten en bomen met lange wortels nog steeds het vocht uit diepe grondlagen halen. De waterreservoirs zijn dit jaar echter veel minder goed gevuld. Daarom zou een droge zomer niet alleen de landbouw hard treffen, maar ook de bosbouw.

  Vooral de oostelijke deelstaten zijn getroffen, zoals Saksen-Anhalt en Thüringen. Het grondwater is daar nu al zo laag als in juli 2018. Zelfs als het veel gaat regenen, vrezen experts dat het niveau tot ver in de zomer onder het meerjarige gemiddelde blijft. “In veel delen van Duitsland zullen de omstandigheden voor vegetatie in 2019 aanzienlijk slechter zijn dan in het voorgaande jaar,” zegt Busch.

  Belgische boeren zuigen sloten nu al leeg

  Door de droogte pompen veel Belgische boeren nu al water uit bronnen en sloten. Dat schrijven kranten in België. “Vorige zomer zijn we in Vlaanderen en Limburg geconfronteerd met een ernstige droogte. Door de droogte zo vroeg in het jaar, dreigt de toestand later in 2019 alleen maar erger te worden”, waarschuwt Stefan Carolus, voorzitter van Natuurpunt Limburg. “Als dit leegpompen tegen zo’n tempo verder gaat, dreigt er een drama voor natuur en landbouw.”

  Volgens Carolus zou het verstandig zijn om nu al een aftapverbod van water uit sloten uit te vaardigen. De Vlaamse regering plant op korte termijn een meldingsplicht. Experts raden aan om nu al water te besparen. Volgens hen zijn de voorraden de gigantische klap van de droogte van vorig jaar nog altijd niet te boven. Als het mooi weer blijft tot in augustus, wordt het echt penibel in België.

  Foto: ANP

   

  Door: Jaco van Wezel