Weeronline
Weeronline

  Opnieuw cycloon naar Mozambique

  Aangemaakt: 24 apr 2019, 15:45 uur

  Mozambique wordt opnieuw getroffen door een cycloon, ditmaal in het noorden van het land. Tropische storm Kenneth ligt nu nog boven zee net ten noorden van Madagaskar en koerst langzaam westwaarts.

  Kenneth trekt vanavond over de Comoren Archipel. Vooral Grande Comore, het noordelijkste eiland krijgt het zwaar te verduren met windstoten van 190 tot 220 km/uur. Daarna wint Kenneth aan kracht en kan een cycloon van de tweede categorie worden met windsnelheden van meer dan 155 km/uur en windstoten tot 240 km/uur. Naast verwoestende wind brengt de cycloon een continue stroom van zware onweersbuien. Regionaal kan 200-300 mm regen vallen.

  Donderdagochtend komt Kenneth aan bij de kust van Cabo Delgado, de meest noordelijke kustprovincie van Mozambique. Langs de hele kustlijn kunnen in Cabo Delgado (zeer) zware windstoten voorkomen van 90-140 km/uur. Rond het centrum van de cycloon worden windstoten van 140-160 km/uur verwacht en lokaal kan de wind zelfs pieken naar ruim 200 km/uur.

  Grote kans op overstromingen

  Donderdagavond trekt Kenneth het land op. De wind neemt dan in kracht af en Kenneth is dan geen cycloon meer. Toch kunnen zeer zware windstoten van 100-140 km/uur een ravage aanrichten. Vrijdag zullen de zware windstoten verdwijnen. Wel blijft het lange tijd hard regenen en ook in het weekend blijft de regio last houden van zware onweersbuien. Doordat de restanten van Kenneth boven Cabo Delgado uitregenen kan tot en met het eind van het weekend op grote schaal 300-500 mm regen vallen, maar de gebieden die de meest intense buien te verduren krijgen kunnen zelfs met 600-800 mm neerslag worden geconfronteerd. De kans op verwoestende overstromingen is groot. Door de heuvels in het binnenland kan het water zich concentreren in de lagergelegen kustgebieden en de overstromingen verergeren.

  Mozambique wordt af en toe wel getroffen door een cycloon, maar bijna nooit in het noorden van het land. In het midden en zuiden is een cycloon iets gebruikelijker. De meeste cyclonen blijven boven zee in de Straat van Mozambique of schampen hooguit de kust.

  Foto: NASA

  Door: Matthijs van der Linden