Weeronline
Weeronline

  Koningsdag zo goed als droog

  Aangemaakt: 24 apr 2018, 08:33 uur

  Koningsdag verloopt dit jaar overwegend droog. Er komt vrij veel bewolking voor, maar vooral in het noordwesten is de zon ook regelmatig te zien. In het binnenland kunnen stapelwolken uitgroeien tot een lokale bui. In de stad Groningen viert Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Tijdens het bezoek blijft het waarschijnlijk droog, maar daarna is er 50% kans op een bui. Mogelijk krijgen we ’s avonds een regenzone. Bij weinig wind wordt het 15 graden. In het zuiden is het een paar graden warmer. Koningsnacht verloopt droog en frisjes met 4-8 graden.

  Donderdagavond kan in het binnenland nog een enkele bui voorkomen, maar de meeste buien verdwijnen later in de avond. Het wordt een overwegend droge Koningsnacht. Wie naar een feest in de buitenlucht gaat moet rekening houden met snelle afkoeling. Rond 20 uur is het slechts 10 graden in het noorden en 12 in het zuiden. Aan het eind van de avond is het nog maar een graad of 7. De wind valt dan wel weg en er zijn brede opklaringen. De meteorologen van Weeronline raden aan om een warme jas aan te trekken.

  De temperatuur rond 3 uur. Aan het eind van de nacht ligt de temperatuur tussen 6-8 graden aan zee en 4 in het binnenland.

  Koningsdag weinig wind en vooral in het noordwesten geregeld zon, binnenland een bui

  Na een frisse start loopt de temperatuur vrijdag op naar een graad of 12 rond het middaguur. Er trekken wolkenvelden over het land en vooral in het noordwesten laat de zon zich zien. Wie ’s ochtends al vroeg op de rommelmarkt staat hoeft nog geen rekening te houden met regen.

  In het binnenland moet de paraplu bij de hand worden gehouden. Later in de middag stijgt vanuit het zuidwesten de regenkans.

  De middagtemperatuur loopt uiteen van 12-14 graden aan zee en 15 graden in het binnenland. Langs de oost- en zuidgrens wordt het 16 graden en in het oosten van Brabant en in Limburg 17. Daarmee hebben we een normale temperatuur tijdens Koningsdag. Vooral in het binnenland ontstaan veel stapelwolken. Sommige wolken groeien uit tot een bui. De kans daarop is circa 50%. In het westen is de neerslagkans kleiner en blijft het op de meeste plaatsen droog. Omdat er weinig wind staat, hooguit 1-3 Bft. uit het zuidwesten, voelt het aangenaam aan.

  Mogelijk krijgen we in de avond te maken met een regenzone. Wie een festival bezoekt kan dus voor de zekerheid maar beter een poncho meenemen. Om 20 uur is het 10-14 graden en aan het eind van de avond is het een graad of 9.

  Koninklijke feestdagen in het verleden

  De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. De laagste minimumtemperatuur noteerden we op Koninginnedag 1954 met -2,5 graden.

  Dat het heel ander weer kan zijn eind april bewijst de maximumtemperatuur van Koninginnedag 1993. Het werd toen zomers warm met 26,9 graden in De Bilt.

  Meer over het weer op Koninginnedag en Koningsdag in het verleden

  Foto: SLAM!

  Bereid je een bruiloft voor? Vergeet dan zeker de mooiste uitnodigingen van Trouwkaarten.nl niet! Nu geniet je van extra korting dankzij deze exclusieve aanbiedingen!

  Door: Jordi Huirne