Weeronline
Weeronline

  Warmer en droger vanaf het weekend

  Aangemaakt: 24 apr 2017, 08:56 uur

  De lente zit momenteel flink in het slop, maar vanaf het weekend wordt het stap voor stap warmer en is het vaak droog. Vanaf zondag liggen de maxima rond een normale waarde van 17 graden, is het meestal droog en schijnt de zon regelmatig. Vrijdag en zaterdag vormen overgangsdagen, na een koude Koningsdag. Donderdag wordt het slechts een graad of 9 en valt er een enkele (winterse) bui. Daarmee wordt, na Pasen, ook Koningsdag kouder dan afgelopen Kerst.

  Vrijdag wordt het al een fractie minder koud dan de voorgaande dagen met maxima van 10-13 graden. Er valt nog een enkele bui, maar meestal is het droog en de zon laat zich ook af en toe zien. Zaterdag blijft het op veel plaatsen geheel droog. Bij een mix van stapelwolken en zon wordt het 13 graden in het noorden tot 15 in het zuiden. Omdat er slechts een zwakke wind staat zal het al behoorlijk aangenaam aanvoelen. Zondag verandert weinig aan het weerbeeld. De temperatuur gaat verder omhoog naar 14 graden op de Wadden tot 18 in Noord-Brabant en Limburg.

  Na het weekend blijft het overwegend droog. Er is slechts een kleine kans op een lokale bui. Mogelijk wordt het richting Bevrijdingsdag nog wat warmer met maxima die stijgen naar 20 graden of meer. Daarvoor moet het dan wel voldoende zonnig worden en de wind uit het oosten gaan waaien. Goed nieuws in ieder geval voor wie nog een tweede week meivakantie in het vooruitzicht heeft.

  Zure appel

  Voor de weersverbetering intreedt moeten we komende dagen nog door de zure appel heen bijten. Een bel met zeer koude lucht, afkomstig vanaf IJsland, ligt dinsdag tot en met donderdag boven ons land. Op ruim 5 kilometer hoogte koelt de lucht af naar -37 graden. Deze koude bovenlucht veroorzaakt onstabiliteit met als gevolg buien met kans op onweer, hagel en in de vroege ochtend kan ook natte sneeuw vallen.

  ’s Nachts en begin van de ochtend zijn de buien vooral actief in de kustprovincies en zijn er in het binnenland opklaringen. Daardoor kan het enkele graden vriezen. Later op de ochtend en in de middag draaien de rollen geleidelijk om. In het binnenland ontstaan stapelwolken en buien, terwijl aan zee de zon steeds vaker tevoorschijn komt.

  Koudste koninklijke feestdag sinds 1979 – kouder dan Kerst

  De maximumtemperatuur bereikt de komende dagen een dieptepunt. Het wordt slechts 9 à 10 graden, terwijl een graad of 16 normaal is. Een stevige noordwestenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen van 3-5 graden.

  Vorig jaar beleefden we de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het werd in De Bilt slechts 10,7 graden. Dit jaar wordt het ongeveer 9 graden en daarmee wordt het de koudste koninklijke feestdag sinds 1979. De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien.

  Met een maximumtemperatuur van slechts 9 graden wordt Koningsdag bovendien kouder dan afgelopen Kerst. Tijdens de Kerstdagen werd het maximaal 11,7 en 11,8 graden.

  Lees meer over de koninklijke feestdagen in het verleden.

  Hoera, de zonnebrand mag weer tevoorschijn komen! Haal nu topmerken met extra korting in huis met deze unieke Op-is-op Voordeelshop kortingscode!

  Door: Jaco van Wezel