Met dit weer start de meteorologische lente

27 februari 2021, 08:23

5e9ae735-weerfotomarianne-de-blauw-ganzevles-1280x600

Na een maand met zowel winterweer, maar ook met een voorproefje op het voorjaar, begint maandag de meteorologische lente. Houdt het aangename lenteweer aan, of wordt het weer kouder met kans op nachtvorst? In dit artikel lees je wat je tijdens de eerste dagen van de meteorologische lente kan verwachten.

De paraplu is bij de start van de meteorologische lente niet nodig. Het blijft droog en geregeld schijnt de zon. De temperatuur stijgt maandag, 1 maart, op de meeste plaatsen naar 10-11 graden. In het zuidoosten is het met 12 graden iets zachter. In het Waddengebied is het juist frisser met maximaal een graad of 8. Dat komt doordat de eilanden omringd worden door vrij koud zeewater. Begin maart zijn temperaturen van 8-9 graden heel gebruikelijk.

Ook de rest van de week is het rustig weer met flinke perioden met zon. De kans op regen is erg klein. Pas aan het eind van de week neemt de kans op regen iets toe. De temperatuur stijgt dagelijks naar 9 tot 13 graden met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten. Wel zijn de nachten vrij koud en kan het vooral landinwaarts licht vriezen. De details volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Meteorologische lente

Het is volgende week weliswaar minder zacht dan deze week, maar de overgang is niet zo groot als twee jaar geleden. In 2019 was het ook tijdens de laatste dagen van februari recordwarm. Op 27 februari 2019 werd het op grote schaal 18-19 graden en in het Limburgse Arcen werd zelfs het absolute februarirecord van 20,5 graden genoteerd. Met de start van de meteorologische lente was alle warmte verdwenen en bleef de temperatuur op 1 maart overal onder 10 graden met maxima van 7 tot 9 graden.

Lees ook: https://www.weeronline.nl/nieuws/lente-of-winter

De warmste start van de meteorologische lente was in 1920. In Maastricht steeg de temperatuur naar 18,9 graden. Ook in 1959 was het op 1 maart aangenaam weer met in De Bilt 16,5 graden. Iets recenter, maar toch alweer 29 jaar geleden, was het op 1 maart 1992 in het Limburgse Arcen 16,4 graden. De hoogste temperatuur in deze eeuw op de eerste dag van de meteorologische lente werd gemeten in 2003. In Arcen werd het 14,2 graden en in Eindhoven 13,9 graden.

Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht